„L-ati luat pe Dumnezeu de prost?” Preotul Calistrat Chifan spune ca 10% din darul de nunta ar trebui dat Bisericii

/ / Modificat: 2023-08-03
„L-ati luat pe Dumnezeu de prost?” Preotul Calistrat Chifan spune ca 10% din darul de nunta ar trebui dat Bisericii

Preotul Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni din Iasi, care de-a lungul timpului a dat mai multe declaratii controversate, spune ca 10% din ceea ce strang mirii la nunta ar trebui dat Bisericii!

Parintele precizeaza ca este nemultumit ca mirii si nasii ii lasa de obicei doar cateva sute de lei pentru slujba de cununie si spune ca tinerii care se casatoresc trebuie sa dea Bisericii 10% din cat cheltuiesc pentru nunta.

„Ai citit in Scriptura ce inseamna zeciuiala? Ca 10% din ce castigi trebuie sa dai la biserica?

Ei, acuma, ma asculta: cat a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro, da? Cat inseamna? 150 de milioane...Cat a costat muzica? 100 de milioane... Cat a costat fotografia? 50 de milioane... Cat a costat coregrafia? 100 de milioane... Cat a costat tot aici, ce aveti voi, sampanii, mese, povesti? Zic cel putin 20.000 de euro i-ati tocat. Inmulteste 10% si trece-mi in cont sau pune-mi in plic!... Pai, eu zic, eu nu inteleg un lucru: l-ati luat pe Dumnezeu de prost? El e ultimul fraier la care ati venit sa va dea harul, dupa ce voi ati cheltuit pe atatea lucruri, care de-a doua zi nu mai sunt valabile?”, a declarat preotul Calistrat Chifan, potrivit newsweek.ro.

„Rochia o arunci, mancarea ai mancat-o, banii i-ai cheltuit, restaurantul l-ai parasit, florile s-au vestejit, sticlele goale le-ai aruncat si toata povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu ramane! Aia e cea mai importanta”, a mai spus preotul Calistrat.

In Vechiul Testament apar mentiuni despre practica zeciuielii. Credinciosii Bisericii donau 10% din tot ce aveau Bisericii, insa de atunci au trecut doua milenii, iar reprezentantul Patriarhiei spune ca aceasta solicitare este o incercare hrapareata de a monetiza Sfintele Taine. Acum, consiliul parohial al fiecarei biserici stabileste contributia pentru cununie. Sumele sunt intre 200 si 300 de lei in catedrale. Se adauga si onorariul corului, intre 2.000 si 3.000 de lei, in functie de numarul membrilor. ​Pentru acesti bani, mirii sau nasii ar trebui sa primeasca o chitanta.

Teoretic, darul de nunta ar trebui declarat la ANAF ca venit extrasalarial, pentru a fi impozitat cu 10%. Practic, insa, cei care fac acest lucru sunt extrem de putini.

In noiembrie anul trecut, preotul Calistrat a fost filmat in timp ce lovea o femeie in curtea bisericii!

Nu este prima oara cand preotul Calistrat face declaratii si gesturi controversate. Anul trecut, in luna noiembrie, acesta a fost filmat in timp ce lovea o femeie in curtea bisericii, la incident asistand mai multi enoriasi.Ffemeia a fost lovita violent cu palma de catre preot si a cazut. Parintele Calistrat a recunoscut apoi ca a avut o altercatie cu o femeie in curtea bisericii, spunand ca s-a enervat pentru ca este vorba de „doua fete nemaritate care au deviatii de comportament sau putina isterie”.

Intr-un interviu pentru „Buna Ziua, Iasi”, parintele a povestit pe larg incidentul din curtea bisericii insistand de-a lungul a aproape 15 minute ca femeile care au fost implicate au mai facut probleme atat enoriasilor, cat si preotilor si calugarilor pe care ii hartuiesc.

„Eu citeam moliftele Sfantului Vasile si era clar ca erau pregatite de isterie. Si eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le incalcau. Ca nu au voie sa filmeze, ca nu au voie sa se ia de lume, sa jigneasca persoane sau sa agaseze. „Stii tu, gunoiule, legea?!” Si au scos telefonul sa ma filmeze si cand sa i-l iau cealalta mi-a pus piedica si m-am dus cu genunchiul in trotuar. M-am ridicat, am impins-o pe aia de umar, i-am luat telefonul si l-am izbit jos, si i-am spus paznicului sa le dea afara.

Nu sunt agresiv, sunt cel mai pasnic om, dar daca iti calci atributiile, ma scoti din papuci (...). Aseara s-a depasit limita. Daca nu-mi punea piedica sora, poate nu depaseam limita.(...) Mai multa lume a avut tangente cu ele. Sunt usor deviate, in rest n-am nimic cu ele, sunt doua suflete. Poate unii spun ca trebuie sa rabzi. Rabzi pana la o limita. Dar cand faci lucruri premeditate, obraznice, doresti sa spurci imaginea manastirii. Vii tu o maciuca isterica nemaritata sa faci teatru in fata la 500 de oameni?”, a spus preotul Calistrat.

S-a plans unor enoriase ca o femeie i-a cerut sa o ajute cu un pomelnic spunandu-i ca nu are bani

Preotul Calistrat Chifan a mai fost protagonistul unui episod revoltator: s-a plans unor enoriase ca o femeie i-a cerut sa o ajute cu un pomelnic spunandu-i ca nu are bani, desi la vrajitoare ar fi dat 1.000 de lei. Imaginile cu preotul Calistrat au fost publicate pe Facebook de catre politistul Marian Godina.

„Venise intr-o zi o cucoana si mi-a zis: Parinte sunt asa de suparata, daca vreti sa-mi faceti un pomelnic, dar sa stiti ca n-am bani. Zic nu ma lua asa. Cat ai dat la vrajitoare, unde ai fost? Pai am dat 1000 de lei. Si la mine vii cu 5 lei? Ma iei de prost? Vii cu 100! 10% din cat ai dus acolo.

De ce preotul e mai prost si trebuie sa-ti faca rugaciune pe 5 lei si aia te prosteste si iti spune 3 gogosi si ii dai 1.000? Nu suport treaba asta! Vreau sa fiu tratat macar la 10% din cat e tratata o vrajitoare!”, le spune preotul unor enoriase, conform inregistrarilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Biserica Preot

Articole recomandate

Citeste si despre