Un grup de liceeni romani vrea sa lanseze in spatiu un satelit

/ / Modificat: 2023-11-01
Un grup de liceeni romani vrea sa lanseze in spatiu un satelit

Un grup de liceeni romani a pus la cale un proiect remarcabil. Acestia vor sa trimita in spatiu un satelit construit de ei de la zero.

Noua elevi la Liceul International de Informatica din Bucuresti, pasionati de inventii, elevii bucuresteni vor lansa in curand in spatiu unul dintre cei trei nanoasteliti pe care i-au construit in subsolul casei parintilor unuia dintre ei. Satelitul va ajunge in spatiu cu o racheta Falcon-9, detinuta de compania lui Elon Musk, Space-X.

Rolul nanosatelitului romanesc care va ajunge in spatiu la jumatatea lunii noiembrie este sa transmita catre Pamant informatii despre fenomenele meteorologice.

"Incercam sa facem fotografii din care sa putem sa interpretam date cu privire la furtuni, la fenomene ale naturii", a spus unul dintre elevii implicati in proiectul ambitios.

Satelitul ROM3 va orbita in jurul Terrei la o inaltime de 550000 de metri, cu o viteza ade 28.000 km/h si va inconjura planeta de 15 ori pe zi. Nanosatelitul va trece peste Romania de doua ori pe zi.

Alexandru Peticaru, unul dintre cei patru liceeni romani cu ambitii spatiale a povestit ce rol a avut in miile de ore de munca din spatele construirii satelitului.

"M-am ocupat de partea de software si pe partea de comunicare m-am ocupat cu decodarea datelor", a povestit Alex.

Celalalt Alex din echipa, Untasu, el a colaborat cu colegul sau Filip Buscu la programare si la partea de design, de electronica si la crearea ground station-ului care va intercepta datele transmise din spatiu.

Nanosatelitul ROM  3 a fost trimis in Spania, la Madrid, pentru verificare,m inainte de a fi lansat in spatiu.

  • Surse: playtech.ro, stirileprotv.ro
  • Foto: captura video

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi

Articole recomandate

Citeste si despre