STUDIU. Cat timp traieste coronavirusul pe haine si cum sa le speli

/ / Modificat: 2020-03-20
STUDIU. Cat timp traieste coronavirusul pe haine si cum sa le speli

Sunt multe intrebari despre coronavirus la care cercetatori din toata lumea incearca sa gaseasca raspunsuri. Una dintre acestea se refera la cat rezista acest virus pe suprafete si pe haine.

Cele mai recente studii arata ca perioada de supravietuire a noului coronavirus este conditionata de suprafata pe care se afla. Potrivit cercetarilor, mai multi specialisti americani sustin ca virusul rezista mai mult timp pe hainele din poliester si mai putin pe cele din fibre naturale, precum bumbacul sau inul.

Cat poate trai coronavirusul pe haine?

Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor, (CDC), coronavirusul se transmite prin picaturi (de la o persoana infectata prin stranut sau tuse), dar si prin suprafete contaminate. Potrivit CDC, noul coronavirus poate trai ore si chiar zile pe diferite materiale.

Particulele de coronavirus rezista mai mult timp pe hainele din poliester, sustin specialistii americani, citati de huffpost.com. Mai exact, poliesterul si materialele din spandex pot retine virusul si bacteriile mai mult timp decat materialele din bumbac.

Expertii recomanda ca hainele sa fie spalate la un program cu temperatura inalta, apropiata de punctul de fierbere al apei. De asemenea, este indicat ca detergentul folosit sa contina clor.

Articolele vestimentare, potrivit specialistului in sanatate publica Carol Winner, pot pastra picaturi respiratorii. Aceste particule se pot usca in timp si inactiveaza virusul. Dar aceasta nu inseamna ca se va intampla rapid. 

Alte studii recente au demonstrat ca particulele de coronavirus pot supravietui pe anumite suprafete chiar si cateva zile, dar perioada de viata a virusului depinde de suprafata pe care se afla, astfel ca, atunci cand vine vorba despre haine, cele care sunt fabricate din material mai poros, sunt mai sigure si nu retin mult timp virusul.

Sursa: huffpost.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus Haine

Articole recomandate

Citeste si despre