Spray-urile pentru curatat pot declansa astmul

/ / Modificat: 2007-10-15
Spray-urile pentru curatat pot declansa astmul





 

Folosirea doar o data pe saptamana a spray-urilor de curatat sau a odorizantelor de  camera sub forma de spray, poate creste riscul declansarii astmului, relateaza Reuters Health.

Acest studiu epidermiologic, nu evidentiaza clar daca aceste produse sunt cauza directa a astmului, sau sunt doar factorul declansator pentru persoanele care au deja aceasta boala.

Folosirea spray-urilor pentru curatare, chiar si doar o data pe saptamana, creste cu pana la 50% riscul dezvoltarii de boli respiratorii.

Un efect deosebit de puternic au odorizantele de camera, produsele de curatat mobila si geamuri. Riscul dezvoltarii astmului, creste o data cu frecventa de folosire si numarul acestor produse.

Alte studii au descoperit o legatura clara intre astm si profesia de menajer/a, intre problemele respiratorii si produsele de curat. Acest studiu, a vizat in mod particular, influenta spray-urilor pentru curatat si improspatat, asupra dezvoltarii astmului.

Cu sprijinul Comunitatii Europene a Problemelor Respiratorii, cercetatorii au realizat un studiu pe un lot de 3.500 de persoane, care nu aveau astm si nici simptome ale acestei boli. Toate persoanele participante la studiu, au declarat ca se ocupa de curatenia in casa.

Dupa o perioada de aproximativ 9 ani, in care participantii la studiu au fost urmariti, acestia au luat parte la o serie de interviuri in care au fost intrebati ce fel de produse de curatare folosesc si cat de des. De asemenea, au fost intrebati daca pe perioada studiului, au fost diagnosticati cu astm.

Cercetatorii au efectuat, in plus, o serie de teste care vizau functionalitatea plamanilor. Un procent de 42% din persoanele participante la studiu au declarat ca folosesc produse de tip spray cel putin o data pe saptamana.

Folosirea saptamanala a produselor de curatat tip spray, creste riscul de aparitie al astmului cu 45% la femei si 76% la barbati.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

15 Octombrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre