Sfantul Sinod a hotarat: ritualul botezului nu se schimba! Bebelusii vor fi in continuare scufundati total

/ / Modificat: 2021-02-26
Sfantul Sinod a hotarat: ritualul botezului nu se schimba! Bebelusii vor fi in continuare scufundati total

Sfantul Sinod BOR, care s-a reunit joi, 25 februarie, pentru a lua o decizie in ceea ce priveste schimbarea ritualului de botez, a hotarat ca bebelusii vor fi in continuare scufundati total in cristelnita.

Reprezentantii Bisericii au venit insa cu cateva noi recomandari.

„Sfantul Sinod a reamintit obligatia statutara a Bisericii Ortodoxe Romane de a ramane in comuniune si unitate dogmatica (doctrinara), liturgica (sacramentala) si canonica (disciplinara) cu Biserica Ortodoxa universala. Prin urmare, Biserica Ortodoxa Romana nu poate modifica doctrina sa, ritualul sau liturgic-sacramental si disciplina sa canonica, indemnand pe toti slujitorii sai la mai multa responsabilitate in savarsirea Sfintelor Taine si ierurgii”, se arata intr-un comunicat al BOR.

Astfel, avand in vedere ingrijorarile din spatiul public despre botezul copiilor cu sanatate precara, Sfantul Sinod a facut cateva precizari:

  • inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligatia de a se intalni cu parintii si nasii copilului, care, dupa consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sanatate a copilului si dorinta ca el sa fie botezat. 
  • in cadrul Facultatilor de Teologie din Patriarhia Romana se va acorda o atentie sporita practicii liturgice referitoare la savarsirea actului intreitei „afundari” din timpul slujbei Botezului, practica liturgica obligatorie pentru studentii teologi din anii terminali ai sectiilor de Teologie Pastorala. 
  • in fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Romane va fi organizata o consfatuire anuala cu preotii, referitoare la savarsirea corecta a fiecarei Sfinte Taine.

Vor fi sustinute, de asemenea, cateheze cu credinciosii privind semnificatia duhovniceasca a Sfintelor Taine.”

Parintii vor putea cere o adeverinta de la medicul de familie 

Pentru a cere la botez ca un bebelus sa nu fie scufundat in cristelnita, parintii vor trebui sa prezinte o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca exista probleme de sanatate. Medicii de familie sustin insa ca nu au norme pentru a emite astfel de adeverinte prin care sa declare un copil inapt sau apt pentru botez. 

„Am mai avut asemenea solicitari din teritoriu. Noi putem certifica, eventual, starea de sanatate a copilului cand il consultam. Ceea ce se intampla dupa aceea nu mai tine deloc de aceasta adeverinta", a declarat Sandra Alexiu, presedinte Asociatia Medicilor de Familie a declarat pentru stirileprotv.ro. 

Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, sustine ca medicii nu ar sti ce sa urmareasca pentru a declara un bebelus apt sau inapt pentru botez. Nu exista nicaieri precizat care sunt parametrii si manevrele pe care un medic de familie sa le efectueze, astfel incat sa declare un copil apt de botez. Noi nu emitem documente in vederea acoperirii unor evenimente neplacute din timpul diverselor proceduri. Si in niciun caz pentru a dovedi acest lucru in instanta.”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Botez copii

Articole recomandate

Citeste si despre