Se desfiinteaza orfelinatele din Romania. Ce se intampla cu copiii institutionalizati

/ / Modificat: 2022-08-01
Se desfiinteaza orfelinatele din Romania. Ce se intampla cu copiii institutionalizati

Orfelinatele dispar din Romania din aceasta toamna. Centrele de plasament for fi desfiintate, conform Legii 191/2022, de la 1 octombrie, iar copiii vor fi preluati de ONG-uri.

Orfelinatele nu sunt cel mai fericit loc pentru copii, dar macar stiau ca aveau un adapost si ceva de mancare. De la 1 octombrie, orfanii vor fi lasati si fara centrele de plasament. „Acolo unmde vor mai exista, sunt in afara legii. Prefectul poate sa amendeze directorii Directiilor generale de Asistenta Socială si Protectia Copilului, potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Visinel Balan, un om venit si el din sistemul orfanilor romani, spune ca dupa desfiintarea orfelinatelor va duce la concedieri la DGASPC.

„În mai multe judete din tara, deja consiliile judetene au scos la licitatie proceduri, caiete de sarcini pentru servicii private, pentru ca ONG-urile sa preia anumite servicii ale Directiilor de Protectie a Copilului. Aici tine de managementul fiecarui judet, dar exista o directie in sensul acesta si ONG-urile, organizatiile neguvernamentale in domeniul copilului care doresc sa furnizeze servicii in acest sens, sunt incurajate si pot sa participe la acest proces de reforma socială”, a explicat Visinel Balan.

Articole recomandate

Citeste si despre