Pe 13 mai, Noaptea Muzeelor aduce peste 300 de evenimente in Romania si Republica Moldova

/ / Modificat: 2023-05-10
Pe 13 mai, Noaptea Muzeelor aduce peste 300 de evenimente in Romania si Republica Moldova

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania anunta un record absolut de peste 311 de obiective culturale inscrise la Noaptea Muzeelor 2023, ce se va desfasura sambata, pe 13 mai, intr-o editie comuna Romania – Republica Moldova.

„Anul acesta Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existenta: am contabilizat 297 din Romania si 14 din Republica Moldova, pana acum. De la Chisinau, la Aiud si de la Palanca, la Rosiorii de Vede, o intreaga constelatie culturala a fost trasata, in care sunt prezente in primul rand muzeele - carora vreau sa le multumesc in mod special pentru implicare, dar si spatii si proiecte prietene ale Noptii Muzeelor, care vor intampina publicul cu sute de experiente si activitati, diverse si interactive, adaptate tuturor varstelor si intereselor culturale. Mentionez ca numarul inscrierilor la aceasta editie va tot creste pana pe 13 mai, deoarece primim in continuare solicitari de la muzee sau entitati culturale”- a declarat Dragos Neamu, Coordonator Departament Relatii Internationale si Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Evenimentele din circuitul Noaptea Muzeelor 2023 sunt disponibile pe pagina editiei, pe www.noapteamuzeelor.org. 

Cea de a 19-a editie a Noptii Muzeelor va fi prezenta in Republica Moldova in 14 muzee: 5 institutii muzeale din Chisinau, inclusiv cele 4 mari muzee nationale, dar si 9 muzee de pe cuprinsul a 5 raioane. In Romania, Noaptea Muzeelor va fi sarbatorita de 217 muzee si 80 de entitati culturale, in 82 de localitati din 33 de judete din toata tara. Pe langa Bucuresti, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee si spatii deschise la Targu Mures, unde 28 de evenimente isi astepta publicul, urmate de orasele Iasi, Cluj-Napoca si Brasov.

In capitala, sambata de dimineata pana noaptea tarziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de arta, centre culturale si expozitionale, spatii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee si festivaluri de muzica.

Invitatul special al Noptii Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi, care se afla in premiera in Romania. Expozitia sa va putea fi vizitata gratuit, la Noua Galerie a Muzeului National al Taranului Roman, incepand cu ora 16:30, de pe 12 mai, pana pe 12 iunie 2023. Expozitia se intituleaza LISTEN/ASCULTA si reprezinta o abordare curatoriala inovatoare si un parcurs expozitional extrem de emotionant, ce se construieste in jurul obiectelor si marturiilor copiilor afectati de razboi.

„Dupa razboiul din Bosnia, au aparut sute de proiecte prin care s-a incercat documentarea sa, din diferite perspective, de la cele ale politicienilor, pana la cele ale jurnalistilor, medicilor etc., dar nimic din perspectiva copiilor. Pentru ca fac parte din aceasta generatie care a crescut in timpul razboiului, am vrut sa acopar aceasta pagina goala, prin documentarea si prezentarea experietelor copiilor aflati in zone de conflinct si asa s-a nascut acest muzeu. De asemenea, prin World Childhood Museum am vrut sa schimb perceptia generala asupra copiilor in timpul razboaielor. Copiii in vreme de razboi sunt perceputi in general ca o parte pasiva, absolut vulnerabila, dar WCM isi doreste sa sublinieze si rezistenta si creativitatea copiilor, capacitatea lor de a-si transforma vietile, ale lor, dar si ale celorlalti” – Jasminko Halilovic, fondator al War Childhood Museum

La Bucuresti, vor fi expuse povesti si obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar si ale copiilor ucraineni refugiati in Romania. 

La prima participare in cadrul Noptii Muzeelor, editia cu numarul 19, se afla Ateneul Roman, Muzeului Fotbalului, Camera de Comert si Industrie Bucuresti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodata Singuri”, Casa de licitatii „Historic”, atelierele de desen si arhitectura pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” impreuna cu MNRL si MAM Studio la Muzeul Anton Pann si multe altele.

Ca in fiecare an, Romanian Design Week (12 – 28 mai) se alatura Noptii Muzeelor si ii da o nota aparte de creativitate, iar Societatea de Transport Bucuresti suplimenteaza linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit intre orele 19:00 si 03:00 pe 13/14 mai. 

Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizata de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), fiind anticipat si primit de public cu mare entuziasm de fiecare data. 

Detalii complete si actualizate despre organizarea generala si programul evenimentelor din 13 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Noaptea muzeelor Muzee de vizitat cu familia

Articole recomandate

Citeste si despre