Mii de parinti care plecau in vacanta cu minorii au fost intorsi din drum. Ce document le lipsea pentru a putea iesi din tara. Putini stiu acest lucru

/ / Modificat: 2023-06-28
Mii de parinti care plecau in vacanta cu minorii au fost intorsi din drum. Ce document le lipsea pentru a putea iesi din tara. Putini stiu acest lucru

Multi romani au fost nevoiti sa-si anuleze vacantele din cauza lipsei documentelor necesare calatoriei. Numerosi parinti s-au confruntat cu aceasta problema, cand au ajuns la punctul de control al frontierei si au aflat ca nu detin toate actele obligatorii.

Unul dintre principalele documente necesare este o procura, in cazul in care unul dintre parinti doreste sa calatoreasca singur cu copilul in strainatate. Doar in acest an, autoritatile au inregistrat aproximativ 1.800 de cazuri in care parintii nu au avut actele necesare si au fost nevoiti sa-si intrerupa vacantele inainte ca acestea sa inceapa.

Anul trecut, au fost semnalate 6.000 de cazuri de concedii anulate, 5.000 fiind din lipsa unei procuri pentru minori, iar restul din lipsa pasaportului sau a altor probleme.

„(…)Aproximativ 5.000 au fost cetateni romani minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de calatorie, fie insotitorul nu a prezentat procura din partea parintilor, a unuia dintre acestia sau a reprezentantului legal. Sau am avut situatii de cetateni care s-au prezentat doar cu o copie”, a transmis Catalin Rusu, inspectorul general al Politiei de Frontiera, potrivit Observator.

Minorii au nevoie de pasaport pentru a iesi din tara

De asemenea, chiar si atunci cand copiii calatoresc insotiti de ambii parinti, acestia trebuie sa detina un pasaport valabil. Multi romani pareau sa nu fie constienti de aceasta cerinta legala si s-au prezentat la frontiera doar cu certificatul de nastere al copilului.

Potrivit legii, minorii cu varsta de 14 ani si peste pot calatori in orice tara a Uniunii Europene doar cu buletinul. In schimb, cei sub 14 ani au nevoie de pasaport. In ambele situatii, copiii trebuie sa calatoreasca alaturi de parinti. In cazul divortului sau a lipsei unuia dintre ei, parintele insotitor trebuie sa detina o procura de la un notar pentru calatoria efectuata.

De asemenea, exista si cazuri in care parintii nu stiu ca in cazul unei calatorii intr-o tara care nu face parte din Uniunea  Europeana, pasaportul este obligatoriu atat pentru adulti cat si pentru copii, indiferent de varsta.

De asemenea, in cazul calatoriei cu masina, conducatorii auto trebuie sa detina permisul de conducere si actele masinii.  

„Conducatorul trebuie sa prezinte permisul de conducere valabil si corespunzator categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de inmatriculare al autovehiculului si dovada inspectiei tehnice periodice, valabila la momentul prezentarii in punctul de trecere a frontierei. Iar daca masina nu apartine conducatorului auto, o imputernicire din partea proprietarului autoturismului”, a declarat si Raluca Stan, de la Politia de Frontiera.

Pentru calatoriile in strainatate care implica tari de peste Ocean, cum sunt destinatiile din America Latina sau Africa, este important ca parintii sa stie ca unele tari solicita viza, dar si anumite vaccinuri obligatorii impotriva unor boli, cum ar fi febra galbena.

„In special pentru destinatiile din America Latina, precum Brazilia sau in anumite tari de pe continentul african, e nevoie de cateva vaccinuri in special cel contra febrei galbene”, a transmis si Traian Badulescu, agent de turism.

FOTO: primanews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta copii Vacanta cu familia

Articole recomandate

Citeste si despre