Mii de elevii romani ar putea ramane fara bursele de merit. Avocatul Poporului a atacat legea la Curtea Constitutionala

/ / Modificat: 2024-01-26
Mii de elevii romani ar putea ramane fara bursele de merit. Avocatul Poporului a atacat legea la Curtea Constitutionala

La aproape jumatate de an de la inceperea anului scolar, Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la bursele elevilor. Un anumit articol din legea ce prevede acordarea de burse de merit a fost atacat la Curtea Constitutionala.

Totul a pornit de la faptul ca legea de acordare a burselor prevede ca beneficiaza de acestea „minimum 30% din elevii din fiecare clasa”. Astfel, s-a ajuns la situatii in care elevi extrem de slabi la invatatura, cu medii generale de 2 sau 4, sa primeasca bursa de merit, pentru ca se incadrau in cei 30% din clasa.

Avocatul Poporului s-a autosesizat in acest sens si a atacat articolul cu pricina la Curtea Constitutionala. In motivarea Avocatului Poporului, este mentionat faptul ca acordarea de burse de merit ar trebui sa se faca dupa criterii care au in vedere performantele scolare, nu sa se acorde unui anumit numar de elevi din fiecare clasa, indiferent de rezultatele la invatatura.

„In opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie sa fie conditionata de rezultatele evaluarii performantelor scolare, notarea fiind expresia obiectiva a performantei scolare si care constituie fundamentul sistemului de invatamant gimnazial si liceal”, se arata in motivare.

Schimbari in metodologia de acordare a burselor, de anul viitor

In contextul scandalului creat pe marginea burselor de merit, de care beneficiaza in prezent si elevi cu medii foarte mici, Ministerul Educatiei a anuntat ca se schimba metodologia de acordare a burselor, in anul scolar 2024-2025. Astfel, vor fi doua categorii distincte de burse, respectiv de merit si de rezilienta. Vor primi burse de merit doar elevii care au medii peste 9,50 si care se fac remarcati la olimpiade si concursuri scolare. Bursa de rezilienta, pe de alta parte, se adreseaza primilor 30% de elevi din fiecare clasa, pe baza performantei scolare, cu scopul de a-i stimula pe copii sa invete mai bine. De asemenea, nu pot primi burse de rezilienta elevii cu medii generale mai mici de 7 sau cei care au un numar mare de absente.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legea invatamantului Legea educatiei Burse merit Burse scolare

Articole recomandate

Citeste si despre