Mii de elevi nu s-au prezentat la Evaluarea Nationala 2023. Ministrul Ligia Deca ia masuri

/ / Modificat: 2023-06-27
Mii de elevi nu s-au prezentat la Evaluarea Nationala 2023. Ministrul Ligia Deca ia masuri

Evaluarea Nationala 2023 s-a incheiat, iar acum elevii asteapta sa afle notele. In urma probelor scrise, Ministerul Educatiei vine cu statistici ingrijoratoare: peste 15.000 de absolventi de gimnaziu nu s-au prezentat la examenul de finalizare a acestui ciclu. Ministrul Ligia Deca a anuntat ca va face investigatii si va lua masuri pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete si anul viitor.

Daca la inceputul anului scolar 2022-2023, in clasa a VIII-a erau inscrisi peste 177.000 de elevi, la probele pentru Evaluarea Nationala doar 161.500 de elevi au fost inscrisi automat de catre scolile pe care le frecventau. Avand in vedere aceasta discrepanta, ministrul Ligia Deca a anuntat ca problema trebuie investigata si ca trebuie luate masuri, pentru a preveni repetarea acestei situatii. Cel mai probabil, diferenta este data de abandonul scolar, o problema sociala de actualitate.

„In mod sigur, trebuie investigat si ne-am propus acest lucru ca, dupa ce se termina examenele nationale, sa vedem exact care este situatia pe fiecare unitate de invatamant, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentarii la Evaluarea Nationala. La examenul de Bacalaureat este o situatie mai deosebita, pentru ca, de exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalaureat, de examene de certificare profesionala sau si de una, si de cealalta”, a spus Ligia Deca, potrivit Digi24.

Pe de alta parte, secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, a explicat ca diferenta de 15.000 de elevi care nu s-au prezentat la Evaluarea Nationala este data fie de elevi care nu au promovat clasa a VIII-a sau au fost declarati repetenti, „fie sunt si elevii care nu doresc sa sustina Evaluarea Nationala. Este un procent comparabil cu anii anteriori”.

Primele rezultate de la Evaluarea Nationala urmeaza sa fie afisate pe 28 iunie. Elevii care nu sunt multumiti de note vor putea depune contestatii, pe 28 si pe 29 iunie, pana la ora 12:00. Urmeaza ca lucrarile acelor elevi sa fie recorectate si pe 4 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Examene nationale Evaluare nationala

Articole recomandate

Citeste si despre