Mamele romance care vor primi 2.000 de lei de la stat. Banii au inceput sa fie virati

/ / Modificat: 2023-06-01
Mamele romance care vor primi 2.000 de lei de la stat. Banii au inceput sa fie virati

Guvernul sprijina si in acest an mamele din medii defavorizate, iar Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene tocmai a virat o noua transa de ajutoare sociale catre aproximativ 10.000 de mame din toata tara. Este vorba despre voucherele in valoare de 2.000 de lei, de care beneficiaza mamele si copiii din medii defavorizate, iar banii urmeaza sa ajunga la beneficiare zilele acestea.

Tichetele sociale pentru mame si bebelusi se ofera in format electronic si se adreseaza femeilor care au nascut incepand cu anul 2022, insa nu mai tarziu de 3 luni de la nasterea copilului. Pot beneficia de aceste ajutoare urmatoarele categorii de femei:

  • Mame care beneficiaza de venit minim garantat prin dispozitie scrisa a primarului;
  • Mame care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
  • Mame aflate in situatii de risc;
  • Victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si altele asemenea si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate;
  • Mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
  • Mame minore.

In fiecare judet, serviciul de asistenta sociala se ocupa de intocmirea listelor cu femei care se incadreaza in aceste categorii si le transmit catre institutia prefectului. Banii virati pe cardurile sociale pot fi folositi pentru a achizitiona produse de ingrijire pentru nou-nascuti, in unitatile comerciale afiliate programului. Sumele trebuie sa fie folosite in termen de 6 luni de la data emiterii cardurilor.

„Sunt bani care asigura tinerelor mame produsele de baza pentru ingrijirea copiilor precum imbracaminte, produse de igiena si lapte praf, acestea pot fi achizitionate din unitatile partenere in program. Prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 – 2027, bugetul destinat masurilor dedicate mamelor si copiilor in situatii dificile este de 450 de milioane de euro si cuprinde, pe langa sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou nascutului, si alte tipuri de interventii precum cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei, finantarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrana, imbracaminte si incaltaminte pentru cei mici”, a spus ministrul Marcel Bolos.

Programul de sprijin pentru mame si bebelusi a fost extins pana in anul 2027. Incepand din 2024, voucherele sociale vor fi finantate prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala, iar bugetul dedicat in acest scop este de 120 de milioane de euro.

FOTO: Piqsels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mame Bani mame

Articole recomandate

Citeste si despre