Invatamantul la domiciliu, ilegal in Romania. Inspectoratele au primit ordin sa reclame parintii care retrag copiii de la scoala

/ / Modificat: 2024-01-05
Invatamantul la domiciliu, ilegal in Romania. Inspectoratele au primit ordin sa reclame parintii care retrag copiii de la scoala

Parintii din Romania care isi retrag copiii de la scola pentru a urma invatamanatul la domiciliu sunt in afara legii, iar Inspectoratele Scolare au primit ordin de la Ministerul Educatiei sa sesizeze organele de cercetare in astfel de cazuri.

O adresa trimisa la inceputul acestui an de Ministerul Educatiei inspectoratelor din teritoriu prevede obligativitatea informarii parintilor de catre scoli cu privire la obligatiile ce le revin pentru asigurarea dreptului copiilor la educatie.

Ordinul a venit ca urmare a aparitiei de cazuri in care copiii sunt retrasi intentionat de parinti de la cursurile invatamantului obligatoriu, ceea ce, prin lege, reprezinta o o privare de un drept fundamental, cel la invatatura, stipulat la art. 32 din Constituția Romaniei. Recent, doi parinti din Bihor au fost condamnati la inchisoare pentru ca si-au retras copiii de la scoala si au preferat sa opteze pentru homeschooling, "profesoara" lor fiind mama cu doar 8 clase. Cei doi isi retrasesera copiii de la scoala, in timpul pandemiei, deoarece nu au vrut ca acestia sa fie obligati sa poarte masca la cursuri sau sa urmeze cursuri online.

Interzicerea accesului copiilor la scoala se pedepseste

Art. 12 din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 cu modificarile si completarile ulterioare, arata ca "sistemul national de invatamant preuniversitar este constituit din totalitatea unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale, autorizate sa functioneze provizoriu/acreditate" si recunoaste si unitatile de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor care functioneaza dupa un curriculum strain. "Orice alta forma de functionare a unor entitati care pretind ca ofera servicii educationale echivalente invatamantului obligatoriu este in afara Legii nr. 198/2023", se arata in adresa emisa de Ministerul Educatiei.

In Romania invatamantul obligatoriu cuprinde formele de invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal, iar parintii care isi priveaza copiii de dreptul la educatie sunt pasibili de amenzi contraventionale usturatoare, dar pot ajunge sa fie si condamnati la inchisoare.

"Parintii sau reprezentantul legal au obligatia sa asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe intreaga perioada a invatamantului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligatii constituie contraventie", potrivit art. 14 din Legea invamantului preuniversitar. Conform arat. 148, alin. 1, lit. a, punctul (1), impiedicarea copilului de a merge la scola se scanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 de lei.

Inspectoratele scolare, rugate sa sesizeze autoritatile competente

In adresa emisa de Ministerul Educatiei inspectoratelor li se cere sa ia o serie de masuri, in ordine, pentru a preveni privarea copiilor de dreptul fundamental la educatie, dupa cum urmeaza:

  • informarea parintilor prin interediul scolilor cu privire la obligativitatea de a asigura copiilor dreptul la educatie;
  • identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile invatamantului obligatoriu;
  • informarea DGASPC teritoriale responsabile si colaborarea cu reperezentantii acesteia pentru consilierea in vederea reinscrierii copiilor in sistemul national de invatamant;
  • colaborarea cu autoritatile publice locale pentru monitorizarea felului in care se respecta dreptul copiilor la educatie;
  • sesizarea organelor de cercetare competente pentru a lua masurile necesare intrarii in legalitate
  • informarea obligatorie a Ministerului Educatiei cu privire la aceste situatii.

Blocarea accesului copiilor la invatamanatul obligatoriu este prevazuta ca infractiune si in Coddul Penal, care prevede sanctiuni precum amenda sau inchisoare de la 3 luni.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatamant la domiciliu Homeschooling Romania

Articole recomandate

Citeste si despre