Un caz tulburator a avut loc recent in Cluj, unde o fetita de 10 ani a fost agresata de invatatoarea sa chiar in timpul unei iesiri organizate la un loc de joaca pentru copii, in cadrul programului educational „Saptamana Verde”. Comportamentul inacceptabil al cadrului didactic a fost surprins de camerele de supraveghere si descoperit ulterior de politisti.
Potrivit informatiilor oficiale, invatatoarea, in varsta de 53 de ani, si-a pierdut cumpatul si a recurs la violenta fizica si verbala asupra elevei.
A tras-o de par si a tarat-o cativa metri, apoi a trantit-o pe un scaun si a inceput sa o insulte, spunandu-i ca este „mai slaba la invatatura”, „mai saraca” decat ceilalti colegi si chiar „urata”.
Desi micuta a izbucnit in plans, invatatoarea si-a continuat comportamentul agresiv, criticand-o si umilind-o in mod repetat. Din cauza fricii, fata nu le-a povestit parintilor ce i s-a intamplat.
Cum a fost descoperit incidentul
Totul a iesit la iveala intamplator, in momentul in care politistii au analizat imaginile captate de camerele de supraveghere din zona locului de joaca. Observand comportamentul neadecvat al cadrului didactic, acestia s-au autosesizat pentru purtare abuziva si au luat masuri imediate.
Invatatoarea a fost retinuta pentru 24 de ore, iar ulterior procurorii au decis plasarea acesteia sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile. Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a confirmat ca femeia nu avea antecedente disciplinare, insa, avand in vedere gravitatea situatiei, s-a luat decizia de incetare a contractului de munca.
Un semnal de alarma pentru parinti si profesori
Acest caz ridica semne serioase de intrebare cu privire la siguranta copiilor in timpul activitatilor scolare si ne reaminteste cat de important este ca micutii sa se simta protejati si ascultati.
Parintii sunt incurajati sa observe eventuale semne de disconfort emotional sau schimbari in comportamentul copiilor lor si sa comunice deschis cu acestia.
Semnele care pot indica un posibil abuz
Abuzul nu lasa intotdeauna urme vizibile. De multe ori, schimbari subtile in comportamentul copilului pot fi semnale de alarma:
-
Teama nejustificata fata de o anumita persoana (profesor, educator, coleg)
-
Refuzul de a merge la scoala sau de a participa la activitati care inainte ii faceau placere
-
Tristete frecventa, anxietate, cosmaruri sau tulburari de somn
-
Iritabilitate sau agresivitate neobisnuita
-
Schimbari in apetitul alimentar
-
Izolare de prieteni sau de familie
-
Plangeri fizice repetate, fara o cauza medicala clara (dureri de burta, cap etc.)
Ce poti face ca parinte
1. Creeaza un mediu in care copilul se simte in siguranta
Copilul trebuie sa stie ca acasa este un loc in care poate spune orice, fara sa fie certat sau judecat. Asculta-l cu rabdare, arata-i ca il crezi si ca esti alaturi de el.
2. Pune intrebari deschise, fara presiune
Evita sa intrebi: „Cine te-a lovit?”. In schimb, foloseste: „Cum te-ai simtit azi la scoala?”, „Ai simtit vreodata ca cineva te-a tratat nedrept?”. Formuleaza intrebari care invita copilul la povestit, nu la raspunsuri scurte.
3. Invata-l despre limite personale si respect
Explica-i copilului ca nimeni – fie ca este adult sau copil – nu are voie sa-l loveasca, sa-l jigneasca sau sa-l faca sa se simta inferior. Ajuta-l sa inteleaga ca are dreptul sa spuna „nu” si sa vorbeasca despre ceea ce simte.
4. Valideaza-i trairile
Spune-i copilului ca emotiile lui sunt normale si ca are voie sa fie trist, furios sau confuz. Asigura-l ca nu este vina lui daca cineva s-a purtat urat cu el.
5. Cauta sprijin profesional
Daca ai suspiciuni ca micutul tau a fost victima unui abuz, cere ajutorul unui psiholog specializat in consilierea copiilor. De asemenea, informeaza autoritatile competente daca situatia o impune.
Comunicarea sincera si constanta cu copilul este una dintre cele mai eficiente metode de preventie si interventie in cazuri de abuz. Fii atent la semnalele pe care le transmite si incurajeaza-l sa vorbeasca deschis despre orice situatie care il face sa se simta inconfortabil. Un copil ascultat este un copil protejat.
Sursa:observatornews.ro
Foto: Freepik.com