Incendiul de la Ferma Dacilor ar fi pornit de la un televizor aflat in dormitorul copiilor. Era folosit pentru jocuri video

/ / Modificat: 2024-01-04
Incendiul de la Ferma Dacilor ar fi pornit de la un televizor aflat in dormitorul copiilor. Era folosit pentru jocuri video

Patronul de la Ferma Dacilor a fost retinut pentru 30 de zile. Procurorii spun ca nu exista varianta unei maini criminale asa cum a sustinut afaceristul si ca, cel mai probabil, focul a izbucnit de la un televizor lasat aprins in dormitorul copiilor, la mansarda, care a facut scurtcircuit. Televizorul era folosit adesea de copii pentru jocurile video. 

Intr-o postare facuta recent pe Facebook, in care sustinea ca a aflat ca dupa inmormantarea fiului lui va fi arestat, Cornel Dinicu a incercat sa induca ideea ca incendiul ar fi provocat de o mana criminala.

„De ce cred ca e o mana criminala? Pentru ca eu sunt victima perfecta. Trecutul meu ma face sa nu fiu credibil indiferent ce as spune acum si indiferent care e adevarul.. Ce conteaza e doar ce spun autoritatile care au zis din prima zi ca exclud o astfel de Ipoteza.. Cum excluzi ceva daca nu cercetezi?…”

Ce au descoperit anchetatorii 

Conform cercetarilor, pensiunea Ferma Dacilor era racordata la reteaua de energie electrica in baza unui incheiat in anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoana fizica, loc de consum cu denumirea ”pompa de apa” avand o putere de 8.00 Kw, insuficienta pentru sustinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni, transmite Parchetul.

Patronul a construit apoi noi cladiri si o bucatarie, toate racordate la instalatia de 8 Kw, care nu a mai facut fata. 

„Materialul probator administrat pana in prezent nu a relevat indicii care sa confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocata ca urmare a unei actiuni umane intentionate), cercetarile ce urmeaza a fi efectuate in cauza avand rolul de a stabili pana la gradul de certitudine inclusiv cauza probabila a incendiului”, mai precizeaza procurorii.

Anchetatori: Sansele reale ca victimele sa se poata salva au fost aproape inexistente

Procurorii sustin ca locatia avea o serie de probleme, printre care lipsa autorizatiei de constructie, instalatia electrica subdimensionata, mansarda realizata din lemn usor inflamabil neprevazuta cu cai de evacuare optime, precum si centrala de detectare, semnalizare si alarmare la incendiu nefunctionala.

„In intreg acest context, s-a retinut in cuprinsul referatului cu propunere de luare a masurii arestarii preventive ca, si daca ipoteza incendierii cu intentie a imobilului s-ar concretiza (ipoteza in raport de care materialul probator administrat nu atesta indicii), intreaga situatie descrisa, vizand nerespectarea de catre factorii decidenti a normelor in materia securitatii la incendiu, respectiv:

a) imobilul a fost construit fara autorizatie de contructie,

b) mansarda a fost realizata din material lemnos, usor inflamabil, neprevazut cu cai de evacuare optime, constructia fiind incadrata in gradul V (cinci) de rezistenta la foc (cel mai defavorabil grad),

c) imobilul a fost intabulat cu incalcarea prevederilor legale, in baza unui certificat de constatare a edificarii constructiei emis fara verificarea indeplinirii tuturor cerintelor fundamentale,

d) imobilul a fost edificat fara solicitarea/obtinerea vreunui aviz/autorizatie de la I.S.U. Prahova,

e) a fost dotat cu o centrala de detectare, semnalizare si alarmare la incendiu nefunctionala la momentul producerii incendiului, montata in baza unui proiect neavizat, precum si

f) cu o instalatie electrica certificata, subdimensionata (putere de 8 kw) in raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator, ii pozitioneaza pe cei trei inculpati in culpa in raport de producerea rezultatului constand intr-un dezastru, deoarece in conditiile descrise, raportat la lipsa de siguranta a incaperilor oferite ca spatii de cazare, sansele reale ca victimele sa se poata salva au fost aproape inexistente”, au transmis procurorii care se ocupa de dosarul „Ferma Dacilor”, intr-un comunicat de presa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incendiu

Articole recomandate

Citeste si despre