Elena Udrea, actiune care ar putea ajuta toate mamele din inchisorile din Romania

/ / Modificat: 2022-08-15
Elena Udrea, actiune care ar putea ajuta toate mamele din inchisorile din Romania

Elena Udrea se afla in inchisoare de aproximativ patru luni, insa si de acolo isi foloseste vocea pentru a transmite mesaje puternice. Recent, fosta politiciana a primit vizita fetitei sale in varsta de aproape patru ani, iar intalnirea a marcat-o profund. Udrea a tras un semnal de alarma cu privire la conditiile inumane din inchisori, mai exact la situatiile in care mamele sunt nevoie sa isi vada copiii veniti in vizita printr-un asa-zis „dispozitiv de protectie”, adica printr-un geam, fara a putea sa ii atinga sau sa ii imbratiseze.

Fostul ministru a transmis un mesaj dur dupa ce a primit vizita fetitei ei in spatele gratiilor, iar acesta a ajuns si in atentia Avocatului Poporului. Postarea Elenei Udrea, de la care a pornit totul, arata in felul urmator:

„O sa aduc in discutii o stire absurda creata de prevederea legala care face ca un copil sa isi vada mama aflata in detentie doar printr-un geam numit ‘dispozitiv de protectie’, fara sa poata atinge, fara sa ii poata sta in brate, fara sa poata simti iubirea mamei, care ii lipseste atat de mult. Cine a putut gandi o tampenie ca asta?

Prin aceasta regula, o mama, condamnata eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz in serviciu, are acelasi regim de primire a vizitelor ca un criminal in serie condamnat pe viata. Despre ce protectie poate fi vorba si a cui cand vorbim de intalnirea unei mame cu copilul ei???

S-au creat momente dramatice, cand copii au inceput sa urle si sa loveasca cu pumnii si picioarele geamul care ii impiedica sa ajunga la mamele lor. Daca tot exista o camera special amenajata pentru astfel de intalniri ‘mama si copilul’, de ce nu se permit aceste vizite aici fara sa fie nevoie de nenumarate avize, aprobari si semnaturi ajungand pana la cea a directorului penitenciarului?”

Avocatul Poporului s-a autosesizat

In urma mesajului Elenei Udrea, Avocatul Poporului s-a autosesizat si face demersuri pentru a schimba legislatia in ceea ce priveste vizitele primite de parintii aflati in inchisoare. Renate Weber, care reprezinta institutia Avocatului Poporului, a cerut Ministerului Justitiei sa sincronizeze legislatia romaneasca cu cea europeana. In cazul in care legea se va schimba, mamele si tatii aflati dupa gratii isi vor putea intalni copiii intr-un cadru mai familial, fara acel geam despartitor. Demersul a ajuns si la urechile Elenei Udrea, care a tinut sa transmita un nou mesaj, de data aceasta unul de multumire, in numele ei si al tuturor mamelor aflate in spatele gratiilor.

„Mamele din penitenciarul Targsor, sigur si din celelalte penitenciare, ii multumesc Avocatului Poporului. Spera ca implicarea doamnei Renate Weber va duce la rezolvarea regulii absurde si anume care opreste copiii detinutelor sa isi poata intalni mamele, sa le poata imbratisa, sa poata fi mangaiati, tinuti in brate, sarutati si alinati de cele care le-au dat viata. Asa cum spuneam, ca sa indreptam lucrurile gresite pe care le intalnim in toate domeniile la tot pasul, este necesar sa se gaseasca doar buna intentie si o minte deschisa”, a transmis Elena Udrea, tot prin intermediul Facebook.

FOTO: Facebook

Taguri Elena udrea

Articole recomandate

Citeste si despre