El este Rudolf, elevul erou din Iasi care a salvat un profesor de la moarte: "Am inceput sa-i fac masaj cardiac"

/ / Modificat: 2023-06-24
El este Rudolf, elevul erou din Iasi care a salvat un profesor de la moarte:

Cursurile de prim ajutor in scoli sunt foarte utile si chiar pot salva vieti. Acest lucru il demonstreaza si un caz din Iasi, unde un elev in varsta de 16 ani a reusit sa salvez un profesor de la moarte dupa ce acestuia i s-a facut rau in timp ce sustinea o lectie de dirigentie. 

Rudolf Tehaniuc este elev la Colegiul Economic Administrativ din Iasi si alaturi de alti colegi a reusit sa salveze un profesor, care venise la liceul lor in cadrul unui proiect national. 

La 10 minute dupa ce a inceput sa sustina lectia de dirigentie, barbatului i s-a facut rau, a pus mana pe catedra si a spus „Va rog frumos sa ma scuzati”. Apoi a cazut brusc din picioare. Initial, elevii au crezut ca totul este un scenariu, iar profesorul a facut un exercitiu pentru a le verifica reactia. Imediat insa elevii si-au dat seama ca profesorului chiar i s-a facut rau si au reactionat imediat. 

„Dupa ce am vazut ca da sa cada pe spate, mi-am dat seama ca e pe bune. I s-a facut brusc rau si imediat am actionat, mi-am dat seama ca eu sunt cel mai apt sa ajut. Cand a cazut s-a lovit cu spatele de masa, am verificat daca respira, daca mai are puls, respiratia deja era precara, asa ca am inceput sa-i fac masaj cardiac.

Am apucat sa-i fac cam 10 apasari pe piept, de vreo 2-3 ori respiratie gura la gura si starea s-a imbunatatit. Si dupa ce au venit medicii am ramas sa ajut, am tinut capul ridicat pentru ca asa se face. Vreau sa spun ca fiecare a avut rolul lui, au mai fost elevi care au desfacut cureaua, camasa, dar colega mea”, a declarat Rudolf Tehaniuc, potrivit bzi.ro.

Interventia lui Rudolf a fost vitala, nu s-a pierdut si a reactionat uimitor. Intre timp, un alt elev a mers la cabinet si a sunat la 112. Medicii sositi la fata locului au intervenit si ei imediat si l-au stabilizat pe barbat, apoi l-au transportat la UPU. 

 „Evolutia putea fi una nefavorabila daca profesorii nu faceau ceea ce au facut – corect si rapid. Aceasta este atitudinea corecta a oricarui om. UPU-SMURD si disciplina Medicina de urgenta a UMF a continuat, in lunile ianuarie – februarie ale acestui an, cursurile de resuscitare in scoli si colegii din Iasi”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoesu.

Rudolf isi doreste o cariera in domeniul medical, la fel ca parintii sai. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Erou Profesor Profesor Profesor Elev

Articole recomandate

Citeste si despre