De ce preferam sa tinem copilul in brate pe partea stanga a corpului? Explicatia stiintifica

/ / Modificat: 2020-01-20
De ce preferam sa tinem copilul in brate pe partea stanga a corpului? Explicatia stiintifica

Poate ca nu ai observat, dar pana la 85% din timp, mamele tind sa-si poarte bebelusii pe partea stanga a corpului, mai ales atunci cand ii leagana. Si exista o tendinta de a tine copilul mai mult pe partea stanga decat pe cea dreapta.

 

Desi credem ca este intamplator si nu are importanta, aceasta preferinta are o explicatie stiintifica foarte interesanta. Este un comportament instinctiv in care sunt implicate emisferele cerebrale ale mamei si bebelusului si legatura emotionala puternica care se stabileste intre ei in primele luni de viata.

De ce purtam copiii in brate pe partea stanga

Intr-un studiu publicat in revista "Nature Ecology and Evolution," cercetatorii din Rusia, Australia si Statele Unite au studiat interactiunea mama - copil la diferite specii de mamifere pentru a descoperi ce se afla in spatele acestei preferinte de a purta copiii pe partea stanga a corpului.

Emisfera stanga a creierului este mai rationala, este legata de procesarea limbajului, calcule etc. In timp ce emisfera dreapta are legatura cu partea emotionala, cu procesarea sociala, recunoasterea faciala, orientarea spatiala si muzica.

Functiile motorii ale partii stangi a corpului sunt controlate de emisfera dreapta a creierului, in timp ce cele din dreapta, de emisfera stanga. De aceea, tendinta de a purta micutul pe partea stanga a corpului este direct legata de emisfera emotionala, ceea ce duce la construirea unei legaturi afective mama-copil.

Aceasta preferinta reflecta procesele socio-emotionale care apar in primele luni de viata ale bebelusului. Sa ne amintim de importanțta interactiunii mamei si tatalui cu copilul, vorbind cu el, desi inca nu ii poate intelege, si zambindu-i, precum si mama care il priveste in timp ce il hraneste.

Purtatul copilului in brate pe partea stanga are un avantaj pentru procesarea sociala, controlat de emisfera cerebrala dreapta. Ea faciliteaza recunoasterea vizuala a expresiilor faciale ale bebelusului si optimizeaza supravegherea materna prin directia informatiilor senzoriale predominant spre emisfera dreapta a mamei.

Un studiu anterior realizat de Universitatea din Sussex, publicat in 2004, sustine aceasta afirmatie, potrivit careia intre 70 si 85% dintre femei isi tin bebelusii pe partea stanga a corpului.

Oamenii nu sunt singurii care poarta copiii in brate pe partea stanga

Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii condusi de zoologul Karina Karenina au studiat comportamentele altor zece specii de mamifere marine s terestre, incluzand vaci, reni, antilope, cai, morse, oi, trei specii de balene si doua specii de canguri.

Specialistii au descoperit ca, la fel ca oamenii, la toate speciile studiate, mamele aveau o preferinta similara. Atunci cand se misca singuri, de cele mai multe ori, puii de animale prefera sa stea pe partea stanga a mamelor. Cu exceptia situatiilor de stres sau pericol in care schimba partea pentru a obtine protectie din partea mamelor lor.

Alte teorii

Exista si alte teorii cu privire la faptul ca parintii prefera partea stanga a corpului pentru a tine bebelusii. Psihologul american Lee Salk a explicat ca punem copiii pe partea aceea instinctiv, pentru ca bebelusii sa simta bataile inimii parintilor.

Un alt motiv este ca majoritatea oamenilor sunt dreptaci si tinand copilul pe partea stanga, lasa partea drepata libera atunci cand fac diverse lucruri. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Brate

Articole recomandate

Citeste si despre