De ce a fost descaltata eleva de la Colegiul Gheorghe Sincai la examenul de Bacalaureat: "De adidasi atarnau niste minicarti"

/ / Modificat: 2023-07-04
De ce a fost descaltata eleva de la Colegiul Gheorghe Sincai la examenul de Bacalaureat:

O eleva de la Colegiul „Gheorghe Sincai” din Bucuresti a fost obiligata sa se descalte la examenul de Bacalaureat 2023! Tanara era incaltata cu o pereche de adidasi inscriptionati in limba engleza cand s-a prezentat la examen si ar fi ridicat suspiciuni comisiei de supraveghere, asa ca a fost pusa sa renunte la incaltari pentru a se incadra rigorilor. Eleva sustine ca acela era modelul adidasilor, dar a fost nevoita sa se descalte pentru a putea intra la examenul de Bacalaureat.

Dupa acest incident, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, a venit cu lamuriri asupra acestui subiect, care a creat polemica in spatiul public. 

Potrivit acestuia, eleva s-a descaltat de buna voie, dupa ce comisia a constatat ca „avea o pereche de adidasi de care atarnau niste mini-carti, cu anumite texte scrise in acele carticele agatate de pantofi”, a declarat presedintele Comisiei Nationale de organizare a examenelor, Florian Lixandru, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

„A fost o situatie in care… cu o eleva care avea o pereche de adidasi de care atarnau niste mini-carti, cu anumite texte scrise in acele carticele agatate de pantofi. Dar nu a fost perchezitie, ci de bunavoie a decis sa se descalte si sa sustina examenul”, a declarat Florian Lixandru la audierile din Senat.

Zeci de lucrari au fost anulate la liceul Sincai din cauza unui cuvant

Aceasta intamplare are loc dupa ce comisia de examen a anulat zeci de lucrari la proba de Limba romana din cauza unui cuvant. La Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, zeci de elevi au fost pusi sa-si rescrie lucrarile la Limba romana, dupa o ora de la inceperea probei, fara prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anularii a peste 70 de lucrari pe motiv ca numele probei nu se incadra perfect pe doua randuri, ca in foaia model data de inspectorat.

„Cazurile care au iesit la iveala in ultimele doua zile sunt doar cateva dintre neregulile care sunt prezente deja anual la examenele nationale, dar pe care nimeni nu le solutioneaza (…)

Mai mult decat atat, subliniem cum anumite erori, de exemplu informarile incorecte cu privire la numerotarea paginilor, completarea titlului, asezarea in pagina etc., realizate de catre profesorii supraveghetori, pot avea consecinte grave asupra elevilor.

Cazul concret fiind chiar cel de la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, unde peste 70 de lucrari au fost anulate din cauza unei asa-zise erori sesizate de catre presedintele comisiei, la aproximativ o ora si un sfert de la distribuirea subiectelor, fapt ce a determinat elevii in cauza sa treaca prin stari grave de anxietate, stres, ce au rezultat in unele cazuri in imposibilitatea de a se incadra cu transcrisul lucrarii si rezolvarea celorlalte cerinte in timp util.

Aceasta „eroare” ar fi putut fi reperata din timp fie de catre supraveghetori, la momentul semnarii si completarii datelor din colt, inaintea distribuirii subiectelor, fie ar fi putut ramane la latitudinea elevului, fiind chiar specificat in metodologie faptul ca „decizia de a retranscrie apartine candidatilor, nu asistentilor, membrilor, sau presedintelui comisiei”, se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Elevilor (CNE).

Toti absolventii Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, ale caror lucrari la proba de Limba Romana de la Bacalaureat au fost anulate, au promovat examenele. Aproape jumatate dintre ei au avut medii peste 9.

Surse: edupedu.ro, stirileprotv.ro, gandul.ro, libertatea.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Examenul de bacalaureat Eleva

Articole recomandate

Citeste si despre