Creste numarul copiilor infectati cu covid. Cati se afla la ATI in stare grava

/ / Modificat: 2021-09-16
Creste numarul copiilor infectati cu covid. Cati se afla la ATI in stare grava

Valul patru al pandemiei a lovit puternic Romania, iar in ultimele zile numarul cazurilor noi de infectii a crescut alarmant. A crescut ingrijorator numarul infectiilor in randul copiilor, atentioneaza specialistii. 

Potrivit ultimelor date furnizate miercuri, 15 septembrie, fata de ziua anterioara, numarul minorilor internati de COVID a crescut cu 7,7%. 9 copii internati in sectiile ATI din tara cu forme severe de COVID.  

Sase dintre acestia sunt la Iasi. „Majoritatea au si alte probleme de sanatate, nu poti sa risti sa nu ii pui pe ATI, se pot decompensa in orice secunda”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria din Iasi.

Rata de vaccinare foarte mica in randul copiilor. Valeriu Gheorghita, semnal de alarma 

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid, a anuntat ca in randul copiilor cu varste de peste 12 ani rata de vaccinare anti-COVID ajunge la aproape 15%, dar este clar ”insuficienta” si avertizeaza ca ”va creste numarul de copii internati in spitale, inclusiv in Terapie Intensiva”.

"Avem aproximativ 200.000 de copii si adolescenti intre 12 si 19 ani care au primit cel putin o doza de vaccin. Raportat la numarul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinala cu cel putin o doza.

M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doza de Pfizer. Sunt vaccinati 69.000 de oameni cu prima doza in ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre acestia sunt copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii intre 12 si 15 ani. Deci am observat o crestere progresiva a tinerilor si a copiilor care se vaccineaza in aceasta perioada, chiar comparativ cu adultii care au ales sa se vaccineze cu Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Categoriile de copii cele mai vulnerabile in fata covid

Medicul a precizat ca exista "recomandarea foarte clara" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale si alte tipuri de afectiuni - sa se vaccineze.

"Este evident ca in perioada urmatoare numarul de cazuri in randul copiilor va creste, numarul de cazuri de COVID-19.

De asemenea, va creste numarul de copii internati in spitale, inclusiv in Terapie Intensiva, este o realitate pe care o vedem in toate tarile in care au inceput activitatile de invatamant cu prezenta fizica, inclusiv in Statele Unite”, a precizat medicul.

Taguri Copii coronavirus Bolnavi coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre