Cresc alocatiile copiilor. Cati bani vor primi lunar cei mici incepand din februarie 2023

/ / Modificat: 2023-02-09
Cresc alocatiile copiilor. Cati bani vor primi lunar cei mici incepand din februarie 2023

Alocatiile copiilor se majoreaza incepand cu luna februarie 2023, conform legii adoptate anul trecut si care prevede indexarea lor cu rata inflatiei.

Conform unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand din ianuarie 2023 alocatia de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Potrivut datelor Institutului National de Statistica, aceasta rata medie a inflatiei pentru 2022 este de 13,8%, acesta fiind procentul cu care se indexeaza cuantumul alocatiilor pentru copii.

Cu cat cresc, concret, alocatiile

Un calcul simplu arata si sumele exacte cu care se majoreaza alocatiile in 2023, conform legii.

• Copiii cu varsta de pana la 2 ani / 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati - alocatia creste de la 600 de lei, la 682,8 lei

• Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani si tinerii peste 18 ani care sunt inca la liceu sau urmeaza cursuri profesionale - de la 243 de lei, la 276,5 lei

• Copiii cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani - de la 600 de lei, la 682,2 lei.

Cine are dreptul la alocatie si ce acte sunt necesare pentru obtinerea ei

Alocatie de stat pentru copii se acorda oricarui minor din Romania, fara conditionare de frecventarea cursurilor scolare; de alocatie pot beneficia si tinerii de peste 18 ani, pana la terminarea cursurilor invatamantului liceal sau profesional, care nu repeta anul scolar din motive obiective, medicale.

Alocatia pentru copii se acorda din luna urmatoare celei a nasterii, in baza unei cereri formulate de parinti, tutore, curator, asistent maternal sau de persoana careia ii sunt incredintati in vederea adoptiei. Cererea pentru alocatie se depune la primaria in raza careia se afla domiciliul solicitantului.

Chiar daca cererea se depune dupa mai mult timp de la nasterea copilului, dreptul la alocatie se acorda si retroactiv, dar nu mai tarziu de luna urmatoare nasterii copilului, si nu pe o perioada mai mare de 12 luni. Alocatia se plateste fie prin mandat postal, la domiciliu, fie in cont bancar, in functie de optiunea exprimata de solicitant.

Actele necesare pentru obtinerea alocatiei pentru copii:

  • cerere tip
  • certificat de nastere copil (copie si original)
  • act de identitate al reprezentantului legal (copie si original)
  • certificat de handicap, dupa caz (copie si original)
  • extras de cont, pentru plata alocatiei in cont bancar.

Autoritatea locala poate solicita si documente care sa arate situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal (livret de familie, hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului, in caz de divort, de incredintare in vederea adoptiei, de incuviintare a adoptiei, de dare in plasament, de instituire a tutelei sau a curatelei, actul de deces al unuia dintre parinti, dupa caz).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie de stat Alocatii copii Alocatii majorate

Articole recomandate

Citeste si despre