Copii ucraineni inscrisi la scoli din Bucuresti. Tima are 10 ani: „Am evadat. E ca si cum as fi tradator”

/ / Modificat: 2022-03-20
Copii ucraineni inscrisi la scoli din Bucuresti. Tima are 10 ani: „Am evadat. E ca si cum as fi tradator”

Sute de mii de ucraineni au trecut granita in Romania de la inceputul razboiului din tara vecina, multi dintre ei copii. Unii sunt doar in tranzit, spre vestul Europei, altii raman aici, sperand ca tot cosmarul declansat de invazia rusa se va incheia curand si se vor putea intoarce acasa.

Peste 50 de copii ucraineni au fost inscrisi deja la mai multe scoli din Bucuresti. Unul dintre ei, Tima, are 10 ani si a devenit elev al scolii Principesa Margareta. A ajuns in Romania doar cu mama, iar o mare parte a familiei a ramas intr-un buncar de acasa. Tima aproape ca se simte vinovat pentru ca a „evadat”.

„Imi place foarte mult aici. Dar vreau sa ma intorc acasa. Ai mei sunt in buncar, iar eu am evadat si sunt aici cu copiii, la scoala. E ca si cum as fi tradator”, a povestit baietelul, intr-un reportaj Antena 3.

Pentru Tima si multi alti copii din Ucraina este destul de dificil sa continue cursurile, pentru ca nu cunosc nici romana, nici engleza. Tehnologia le este, insa, de ajutor, iar colegii si profesorii isi dau si ei tot interesul sa ii faca sa se simta ca acasa.

„Stim ca locuieste cu mama si mai multe persoane intr-o incapere de la Observatorul Astronomic. Tatal lui a ramas in orasul natal, vorbeste cu dor si drag de casa lui, de animalutele lui. M-a impresionat teribil sentimentul lui de vina ca a plecat si ca ar fi trebuit sa stea acolo sa ajute, e nedrept ca un copil sa creada ca poate ajuta in luptele nedrepte ale adultilor”, spune o profesoara, impresionata de faptul ca Tima a ales sa invete intensiv limba romana, nu engleza: „E clar ca simte ca suntem o casa in care poate sa stea”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre