Celebru virusolog german: "Nu am gasit virusi vii pe manere, toalete sau clante"

/ / Modificat: 2020-04-10
Celebru virusolog german:

Hendrik Streeck, virusolog celebru si directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, Germania, incearca sa demonteze o parte din teoriile despre transmiterea noului coronavirus.

Specialistul a explicat metodologia noului sau studiu desfasurat in Heinsberg, "epicentrul" focarului de COVID-19 din Germania, potrivit RTL Today.

In ultimele saptamani, echipa sa a finalizat cercetari substantiale prin sondaje si investigatii in case din regiunea Heinsberg, unde au fost raportate peste 1.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Orasul are o populație de aproximativ 250.000 de locuitori si a inregistrat 46 de decese.

Virusologul sustine ca nu a gasit virusul pe suprafete

Hendrik Streeck sustine ca virusul nu a putut fi gasit pe clantele usilor sau pe blana animalelor de companie.

"Nu exista niciun risc semnificativ de a lua boala atunci cand mergeți la cumparaturi. Focarele grave au aparut dupa ce oamenii au stat impreuna o perioada mai lunga," a transmis virusologul.

Profesorul spune ca nu a gasit virusi "vii" pe suprafete.

"Cand am luat probe de pe manerele de la usa, telefoane sau toalete, nu a fost posibil sa cultivam virusul in laborator."

Hendrik Streeck sustine ca sunt sanse destul de mici ca virusul sa se transmita prin contactul cu suprafete contaminate.

"Pentru a contracta virusul ar fi necesar ca cineva sa tuseasca in palma, apoi sa atinga manerul de la usa si imediat dupa o alta persoana sa atinga manerul si sa-si atinga fata," a mai spus acesta.

Teorii care sustin ca virusul traieste pe suprafete

Cu toate acestea, exista numeroase teorii cu privire la modul in care se raspandeste coronavirusul. Expertii de la US Institute of Health CDC au ajuns la concluzia ca virusul poate supravietui 24 de ore pe hartie, 3 ore in aer si pana la 3 zile pe plastic si otel inoxidabil.  

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Hong Kong sustin si ei ca pe hartie virusul traieste mai putin de 3 ore, pe lemn si tesaturi, nu mai mult de 2 zile, pe sticla, mai putin de 4 zile, si pe otel inoxidabil si materiale plastice, nu mai mult de o saptamana.

Hendrik Heinsberg a marturisit ca va aprofunda studiul pentru a afla cat mai multe informatii despre modul de raspandire a virusului. Cercetarea va fi realizata pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane.  

"Este important sa obtinem aceste date pentru a ne asigura ca deciziile sunt luate in baza unor dovezi concrete si nu pe presupuneri," a mai spus Hendrik Streeck. 

Sursa: RTL Today

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre