Cati copii pot fi intr-o grupa si intr-o clasa? Legea spune clar si se va aplica de anul viitor

/ / Modificat: 2023-09-26
Cati copii pot fi intr-o grupa si intr-o clasa? Legea spune clar si se va aplica de anul viitor

Legea invatamantului preuniversitar vine cu precizari clare privind numarul minim si maxim de copii care pot forma o grupa la gradinita sau o clasa la scoala. Aceasta se va aplica incepand din anul scolar 2024-2025, doar pentru formatiunile de studiu noi.

Altfel spus, incepand din 2024, pentru grupa mica de la gradinita, clasa pregatitoare de la scoala si clasa a IX-a de la liceu exista un numar minim si un numar maxim de copii agreate prin lege, pentru formarea unei grupe, respectiv a unei clase. Potrivit Ministerului Educatiei, de anul viitor o grupa mica se va forma cu minim 5, maxim 9 copii. Numarul poate creste pe parcurs, astfel ca la grupa mijlocie pot fi minim 8, maxim 15 prescolari, iar la grupa mare minim 8, maxim 20.

La invatamantul primar, pot fi minim 10 si maxim 22 de copii intr-o clasa, in timp ce la cel gimnazial numarul maxim de elevi este de 26, cel minim fiind tot 10. Numarul maxim este valabil si pentru clasele de liceu: nu vor putea fi mai mult de 26 de elevi intr-o clasa, fata de 30, cat este numarul maxim in prezent.

In cazuri exceptionale, clasele si grupele pot functiona cu maxim 2 copii peste numarul prevazut de lege. Pana anul acesta, numarul maxim acceptat peste limita era de 3 copii. Ministerul Educatiei poate aproba aceste exceptii.

„Efectivele de anteprescolari, prescolari si elevi din formatiunile de studiu deja constituite la data intrarii in vigoare a Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 raman aceleasi pana la finalizarea nivelului de invatamant”, potrivit Ministerului Educatiei.

„Clasele/Grupele in functiune la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman cu acelasi numar de elevi pana la finalizarea nivelului de invatamant”, potrivit Art. 23 (7) din Legea invatamantului preuniversitar.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Scoala copii Lege

Articole recomandate

Citeste si despre