Cand incepe Postul Sfintilor Petru si Pavel 2023 si cat dureaza

/ / Modificat: 2023-06-07
Cand incepe Postul Sfintilor Petru si Pavel 2023 si cat dureaza

Vara incepe, pentru ortodocsi, cu un post de 17 zile. Este vorba despre Postul Sfintilor Petru si Pavel, care incepe pe 12 iunie si se termina pe 29 iunie 2023.

Postul Sfintilor Petru si Pavel, care se mai numeste si Postul Sampetrului, incepe intotdeauna in prima duminica dupa Rusalii. Asadar, nu are niciodata o data fixa, fiind calculat dupa cum pica Pastele. 

Potrivit crestinortodox.ro, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante. Era numit, in vremuri stravechi, Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Cand este dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel 2023 

In Postul Sfintilor Petru si Pavel nu se consuma carne, oua, lapte, branza si nici alte derivate din acestea. In zilele de luni, miercuri si vineri crestinii pot consuma hrana fara ulei. Marti si joi este dezlegare la hrana gatita cu untdelemn, iar sambata si duminica se mananca peste. 

Dezlegare la peste este si pe 24 iunie, atunci cand este sarbatorita Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste avem si luni, marti si joi, numai daca in aceste zile praznuim un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei, potrivit crestinortodox.ro.

In perioada Postului Sfintilor Petru si Pavel nu se fac nunti, pentru ca postul nu este compatibil cu petrecerile care insotesc de regula nuntile.

Femeile gravide, lauzele, copiii si bolnavii pot fi scutiti de la postul alimentar, insa trebuie sa faca rugaciuni si fapte bune.

Rugaciune catre Sfintii Petru si Pavel, care te apara de boli, pagube si necazuri

Rugaciunea catre Sfintii Petru si Pavel trebuie rostita, cu sufletul curat, chiar in ziua praznicului Sfintilor Apostoli. Potrivit rugaciunimantuitoare.ro, aceasta rugaciune are o mare putere, aparandu-i de boli, pagube si necazuri pe cei care o rostesc. 

Rugaciune catre Sfintii Apostoli Petru si Pavel:

„Pe Voi, Apostoli slaviti ai Lui Iisus, Mantuitorul v-a randuit sa fiti stalpi ai Bisericii pe care a intemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mantuitorul te-a ales sa fii piatra de temelie a Sfintei Biserici si ti-a daruit harul sa-i intaresti in credinta pe toti fratii tai.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mantuitorul te-a facut din dusman un ales prieten, iar Duhul Sfant te-a numit sa le arati neamurilor toate comorile invataturii crestine. Sfinte Petre si Sfinte Pavele, amandoi ati lucrat cu neobosita insufletire la raspandirea Imparatiei lui Hristos, pecetluind marturia devotamentului pentru Mantuitor cu sangele vostru. La Voi ne rugam, cand osanda unei judecati nedrepte se abate asupra vietii noastre, sa-i indepartati pe farisei din drumul nostru, luandu-le cheile puterii, iar cuvantul lor sa nu fie lucrator impotriva noastra. Amin Slaviti Apostoli Petru si Pavel, sa ascultati rugaciunea noastra a pacatosilor credinciosi incercati de cumplite necazuri si deznadejdii, sa fiti milostivi si sa indepartati din viata noastra furia dusmanilor vazuti si nevazuti, porniti sa doboare cu orice pret credinta noastra. Amin!”

Surse: crestinortodox.ro, rugaciunimantuitoare.ro, doxologia.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rugaciuni Calendar crestin ortodox 2023 Post sarbatori

Articole recomandate

Citeste si despre