Cancerul de san provocat de un virus al soarecilor

/ / Modificat: 2007-10-15
Cancerul de san provocat de un virus al soarecilor





 

Posibilitatea intriganta ca un virus care cauzeaza cancer la soareci ar putea de asemenea sa se raspandeasca la oameni i-a nelinistit intotdeauna pe oamenii de stiinta.

Echipa de specialistii a descoperit ca virusul tumorii mamare la soareci, care cauzeaza cancerul de san la animale, se poate replica in celulele umane.

Totusi, alti experti au spus ca aceste date trebuie tratate cu foarte multa precautie deoarece existau foarte putine dovezi care sa le lege de cancerul la san la oameni.

Acest virus a fost descoperit in 1930 si a fost prezentat ca o potentiala cauza a cancerului de san la oameni. Dar, desi au mai fost gasite si inainte urme ale virusului in celulele canceroase la san la oameni, tentativele de a dovedi o legatura au esuat deoarece nimeni nu a putut gasi o dovada ca virusul poate supravietui si se poate inmulti in acel mediu.

Studiile recente pretind ca au gasit acea dovada – specialistii spun ca virusul tumorii mamare la soareci s-a raspandit repede in celulele canceroase in laborator.

Cercetatorii spun ca in cazul in care cineva ar dovedi clar ca acest virus cauzeaza cancerul de san la oameni, poate fi oprit cu medicamente folosite in tratarea SIDA.

Alti experti nu sunt atat de convinsi ca virusul poate fi cauza cancerului de san la oameni. Aceasta indoiala a lor se bazeaza pe faptul ca experimentele recente nu au dovedit decat ca virusul poate cauza cancer de san la oameni in conditii de laborator, dar nu si in viata reala.

De aceea, se considera ca sunt necesare mult mai multe studii pentru a demonstra aceasta legatura.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

15 Octombrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre