Bursa de merit pentru elevi cu medii de 1,97 si 1,59. De ce primesc acestia 450 de lei pe luna

/ / Modificat: 2023-10-26
Bursa de merit pentru elevi cu medii de 1,97 si 1,59. De ce primesc acestia 450 de lei pe luna

Noua metodologie de acordare a burselor scolare duce la situatii absurde in scolile din tara. Nu doar ca ajung sa primeasca burse de merit elevii cu medii mici, dar unele situatii din scoli sunt de-a dreptul absurde. Cazul unui elev din Prahova a ajuns si in atentia presei, pentru ca acesta primeste bursa de merit, desi a intrat la liceu cu o medie sub 2. Elevul, care a avut media de admitere la liceu 1,97, ia bursa de merit in valoare de 450 de lei pe luna.

Pe cat de absurda este situatia, exista o explicatie cat se poate de clara pentru care s-a ajuns la ea. Potrivit noii Legi a Educatiei, beneficiaza de bursa 30% din elevii din fiecare clasa, in ordinea mediilor. Elevul in cauza a fost admis la Liceul Agricol Barcanesti cu o medie mai mica de 2, insa se incadreaza printre cele mai mari 30% de medii din clasa. Directoarea liceului tehnologic unde invata baiatul, Viorica Radulescu, a explicat ca elevul primeste bursa pentru ca asa spune metodologia de aplicare a Legii Educatiei.

„A intrat cu media 1,97 si s-a incadrat sa primeasca aceasta bursa de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi in liceu, 46 de elevi care primesc aceasta recompensa in bani. Noi aplicam legea in forma in care este ea, indiferent de cat de normala sau nu este o astfel de situatie”, a declarat directoarea liceului, Viorica Radulescu.

Cine beneficiaza de burse de merit

Legea Educatiei modificata in 2023 stabileste ca in acest an scolar beneficiaza de bursa de merit 30% dintre elevii din fiecare clasa, in ordinea descrescatoare a mediilor. Sumele cu care sunt recompensati elevii sunt de 450 de lei pe luna si intra pe card in fiecare luna, pe data de 15. Prima transa de bani din acest an scolar va ajunge la elevii care se incadreaza sa primeasca burse in luna noiembrie. Copiii vor primi atunci banii retroactiv, si pentru lunile septembrie si octombrie.

„30% din elevii fiecarei clase a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in invatamantul liceal sau profesional;

In situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia”, se arata in articolul 7 din Legea Educatiei nr. 198/2023.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Burse merit Burse copii

Articole recomandate

Citeste si despre