Amenzi de 1000 de lei pentru parintii care nu trimit copiii la scoala

/ / Modificat: 2023-02-02
Amenzi de 1000 de lei pentru parintii care nu trimit copiii la scoala

Invatamantul obligatoriu in Romania este de 10 clase, iar parintii care nu isi trimit copiii la scoala risca amenzi de 1000 de lei. Prin lege, acei parinti care nu asigura conditiile necesare copiilor pentru a merge la scoala pot fi amendati sau obligati la munca in folosul comunitatii.

La Craiova, politistii locali au primit sarcina sa amendeze acei parinti care nu trimit copiii la scoala. Unitatile scolare din oras au primit o adresa prin care sunt informate ca agentii de politie au dreptul sa aplice amenzi acelor parinti care nu ofera copiilor posibilitatea de a finaliza studiile obligatorii. Amenzile pot varia intre 100 si 1000 de lei, dar pot fi transformate si in munca in folosul comunitatii.

Primaria Craiova a comunicat scolilor ca au obligativitatea sa informeze unitatile administrativ-teritoriale cu privire la copiii care au domiciliul in alte localitati decat cea in care se afla unitatea de invatamant la care sunt inscrisi si care nu sunt trimisi la scoala de copii. Noile reglementari vin in urma unei hotarari luate in conformitate cu Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP).

Potrivit ROFUIP, cadrele didactice au obligatia sa verifice prezenta elevilor la fiecare ora de curs si sa consemneze absentele in catalog, doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora. „Absenta nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie”, se arata in ROFUIP.

„Constatarea contraventiei si aplicarea amenzilor contraventionale se realizeaza de catre Politia Locala, la sesizarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant. In azul elevilor care domiciliaza in afara Craiovei, unitatile de invatamant sesizeaza UAT-urile respective in vederea aplicarii sanctiunilor”, a declarat Marina Andronache, sef Serviciu Imagine in cadrul Primariei Craiova, potrivit Gazeta de Sud.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti copii Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre