Alocatii majorate pentru o categorie de copii. Cat ar putea primi pe luna

/ / Modificat: 2022-06-29
Alocatii majorate pentru o categorie de copii. Cat ar putea primi pe luna

Alocatia lunara pe care o primesc copiii aflati in plasament s-ar putea mari cu o treime. Proiectul se afla in dezbatere publica la Ministerul Familiei, iar suma pe care o vor primi acesti copii pe luna ar putea ajunge la aproape 1.000 de lei.

Copiii care se afla in plasament la o familie, o persoana sau un asistent maternal ar putea beneficia de mai multi bani din partea statului, daca proiectul de ordonanta de urgenta de la Ministerul Familiei va fi aprobat. Acesti copii primesc in prezent 631 de lei pe luna, iar daca propunerea va deveni lege, suma va ajunge la 950 de lei. Acest tip de alocatie se acorda in baza legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, pentru fiecare copil care a fost plasat intr-o familie, la un asistent maternal sau in cadrul unui serviciu de tip rezidential al unui organism privat sau pentru care s-a instituit tutela.

Suma pe care statul o plateste copiilor din aceasta categorie ajunge in posesia asistentului maternal sau a reprezentantului familiei sau al institutiei sub tutela careia este plasat copilul. Acesti bani pot fi folositi pentru a i se asigura copilului hrana, imbracamintea, incaltamintea, materiale sanitare, rechizite, manuale, jucarii, transport, conditii bune de locuit si pentru a acoperi cheltuielile ce tin de intretinere.

Alocatia lunara de plasament se calculeaza in raport cu ISR (indicatorul social de referinta), la fel ca alte tipuri de ajutoare sociale. Acest indicator a crescut in luna martie, intrucat in acea perioada a fiecarui an se actualizeaza cu rata inflatiei. Pentru a obtine suma acordata alocatiei de plasament, in prezent, suma se inmulteste cu 1,2. Daca va fi aplicata modificarea, suma ar urma sa se inmulteasca cu 1,808, cuantumul alocatiei ajungand la 950 de lei pe luna. Daca proiectul de lege va trece, ar fi a doua marire a alocatiei din acest an.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatii majorate Alocatii copii

Articole recomandate

Citeste si despre