Alexandru Rafila doreste testarea antidrog in scoli: "Vedem pe cine testam, care sunt conditiile"

/ / Modificat: 2023-09-07
Alexandru Rafila doreste testarea antidrog in scoli:

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, este de parere ca testarea antidrog in scoli este necesara, insa aceasta campanie ar trebui sa se faca "foarte bine documentat". 

Ministrul sustine ca parintii trebuie foarte bine informati, iar testarea antidrog ar trebui facuta doar cu acordul acestora, fie la solicitarea directa a conducerii scolilor in cazul in care profesorii observa un comportament ce ar indica consumul de substante interzise. 

"Eu personal pledez ca acest lucru sa se faca dupa ce este foarte bine documentat din punct de vedere tehnic. Vedem pe cine testam, care sunt conditiile, cum stabilim acordul parintelui care in mod evident ar trebuie sa fie unul scris pentru acest lucru si modalitatea tehnica de realizare a testarii", a declarat joi ministrul Sanatatii pentru Agerpres. Potrivit acestuia, este necesara informarea parintilor prin intermediul unei campanii.

"Este un subiect sensibil, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa il facem. Trebuie foarte bine pregatit printr-o campanie de informare a parintilor in primul rand. Din punct de vedere tehnic exista posibilitatea unor teste rapide care se pot face fie din urina, fie din saliva, iar aceste teste rapide, care sunt orientative in cazul de pozitivitate, trebuie confirmate printr-un test de laborator care se face prin prelevare de sange de la persoana respectiva care a avut un test pozitiv. Avand in vedere ca discutam despre copii si adolescenti, trebuie foarte mare grija, iar testarea nu trebuie facuta decat cu acordul parintilor in doua situatii: fie la solicitarea directa, expresa a parintilor, fie in cazul in care reprezentantii unitatii scolare, cadrele didactice observa un anumit tip de comportament care ar putea sa fie generat sa spunem de consumul de substante psihoactive, atunci pot solicita acest lucru", a explicat Rafila.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Testare Droguri copii Scoli

Articole recomandate

Citeste si despre