Este oficial: Alocatiile copiilor nu se vor majora

/ / Modificat: 2019-02-09
Este oficial: Alocatiile copiilor nu se vor majora

Alocatiile copiilor nu vor creste nici in 2019! Senatul a respins proiectul de lege care propunea majorararea alocatiilor pentru copii. 

Astfel, alocatiile copiilor vor ramane la aceeasi valoare din anul 2015, cand cuantumul a fost stabilit la 84 de lei pe luna per copil.

Propunerea legislativa care prevedea majorarea alocatiei de stat pentru copii prevedea ca alocatie sa se majoreze anual cu 100% dn rata medie anuala a inflatiei.

Cu toate ca Guvernul a anuntat inca din 2017 ca alocatiile pentru copii se vor majora, acest lucru nu s-a intamplat pana acum, iar alocatiile au ramas la acelasi nivel.

in prezent, copiii sub 2 ani primesc o alocatie de 200 de lei pe luna, in timp ce copiii intre 2 si 18 ani primesc numai 84 de lei pe luna.

Un copil din Germania, alocatie de 204 euro pe luna

Prin comparatie, un copil din Germania primeste o alocatie de 204 euro pe luna, in timp ce un copil din Romania primeste doar... 17 euro.

Un proiect de lege care prevede majorarea alocatiilor pentru copii a fost respins de Senat. Aceasta propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii spune ca alocatia trebuie sa se majoreze anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei. 

"In anul 2015, alocatia pentru copii a fost stabilita in cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio forma pentru a ajuta in vreun fel valoarea alocatiei, indiferent de evolutia preturilor si a inflatiei. Se poate remarca usor ca ajutorul banesc pe care il primesc copiii si tinerii din Romania s-a diminuat in ultimii doi ani din cauza inflatiei, care a atins si cifra de 5,2% in anul 2018. Cresterea continua a preturilor la majoritatea produselor se reflecta in cheltuielile zilnice ale tuturor. 

In acelasi timp, Romania inregistreaza anual o crestere economica de care, in mod firesc, trebuie sa beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii si tinerii", este prezentat in expunerea de motive. 

"O prima masura necesara este ajustarea valorii alocatiei cu indicele anual de inflatie pentru a mentine suma la aceeasi valoare de piata, cu alte cuvinte sa nu scada", se adauga in expunerea de motive a propunerii legislative. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie copii Alocatii 2019 Alocatii

Articole recomandate

Citeste si despre