250 de milioane de euro pentru microbuze electrice pentru elevi

/ / Modificat: 2023-05-19
250 de milioane de euro pentru microbuze electrice pentru elevi

Ministerul Educatiei a anuntat alocarea sumei de 250 de milioane de euro, fara TVA, pentru imbunatatirea transportului scolar, in special in zonele izolate, cu populatie scazuta. Banii vor fi distribuiti unitatilor administrativ-teritoriale judetene, pentru dotarea scolilor cu microbuze electrice pentru transportul elevilor la si de la scoala.

Proiectul „Microbuze electrice pentru elevi” este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta si vizeaza dotarea sclilor cu microbuze prietenoase cu mediul si cu consum energetic redus.

„Aceasta masura urmareste facilitarea accesului copiilor la educatie, prin protejarea mediului inconjurator in acelasi timp, contribuind, totodata, si la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030”, se arată intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Proiectele se realizeaza exclusiv online, printr-o platforma pusa la dispozitie de Guvernul Romaniei si pot fi depuse intre 18 mai si 13 iunie 2023.

Potrivit legii, transportul elevilor cu microbuze oferite de Ministerul Educatiei si de administratia locala este gratuit. Cu microbuzele scolare pot calatori atat elevii, cat si profesorii catre scoala si catre localitatea de domiciliu, dar si pentru a se deplasa la centrele de examen in vederea desfasurarii examenelor nationale. Microbuzele scolare pot fi folosite si pentru transportul la si de la evenimente prevazute in calendarele specifice ale Ministerului Educatiei (competitii scolare, sportive etc), la activitati educative scolare si extrascolare prevazute sau nu in calendarele oficiale (manifestari culturale, vizite de studiu, proiecte educationale etc) ori in excursii, tabere, expeditii si alte activitati de timp liber.

Mai mult, directul scolii de centru financiar trebuie sa desemneze un cadru didactic care va fi prezent mereu in fiecare mijloc de transport, pentru a insoti si supraveghea elevii; in cazul in care exista elevi care distrug bunurile din mijlocul de transport sclar, acestia vor raspunde disciplinar si material pentru prejudiciu; in cazul in care distrugerile au loc sistematic, elevilor li se poate interzice deplasarea cu microbuzul scolar pe o perioada determinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi transport

Articole recomandate

Citeste si despre