10 nume de sfinti mai putin banale pentru baieti

/ / Modificat: 2023-02-14
10 nume de sfinti mai putin banale pentru baieti

In Romania se obisnuieste ca parintii sa dea copiilor si un nume de sfant, pe langa cel care va fi folosit zi de zi si pe care toata lumea ii va striga si acasa, si in parc, si la gradinita, si la scoala.

A da copiilor nume de sfinti din calendarul crestin-ortodox este un obicei ce vine din credinta, transmisa din generatie in generatie, ca acesta il va proteja pe copil de-a lungul vietii sale, ca un talisman. Unii parinti aleg numele unui mare sfant sarbatorit in preajma nasterii copilului, iar altii nume de sfinti devenite „traditionale” in familie.

Cand ai un baietel, Vasile sau Ioan parca nu se mai potrivesc atat de bine cu prenumele populare din zilele noastre, iar Alexandru, Andrei, Mihai sau Gabriel parca sunt deja prea des intalnite. Exista, insa, si destule optiuni de nume de sfinti mai putin banale pentru baieti.

  • Ahile, Sfantul Ierarh evocat pe 15 mai in Calendarul Ortodox, aminteste de legendarul Ahile din Iliada lui Homer. Crestin educat, carturar, a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare si a fost episcop al Larisei. Ca nume derivat, puteti alege si Achim.
  • Augustin ar avea ziua onomastica pe 15 iunie, cand este marcata in Calendarul Ortodox Fericitul Autustin, teolog, filosof, profesor, ce a trait intre secolel IV si V. In timp ce tatal sau a fost preocupat sa-i ofere o educatie alaesa, mama a incercat sa-l apropie de Dumnezeu. Citind Evangheliile si Epistolele Sf. Apostol Pavel, Fericitul Augustin a devenit preot si si-a petrecut viata propovaduind credinta. Derivate de la Augustin pot fi Augustus, Gustav sau Gusti.
  • Damian este un sfant evocat pe 1 noiembrie in Calendarul Ortodox, alaturi de fratele sau Cosma. Cei doi au fost medici, au trait in Siria si au tratat si vindecat multi crestini bolnavi, desi ierau prigoniti si persecutati din cauza credintei lor. Au fost supranumiti „Doctorii fara de Arginti” pentru ca nu pretindeau nimic de la cei pe care ii tratau cu atata bunatate, aplicand principiul Evangheliei „in dar ati luat, in dar sa dati”.
  • Dima este un sfant mucenic evocat in Calendarul Ortodox la 10 aprilie, el fiind sanctificat ca martir al credintei in Hristos.
  • Eusebiu (22 iunie), Fabian (5 august) sau Iacob (27 noiembrie) sunt nume de sfinti nu foarte des intalnite, dar care au rezonanta puternica. Eusebiu inseamna blandete si piosenie, Sfantul Ierarh Fabian a fost episcop de Roma si a adus multe suflete pe calea credintei, desi a fost persecutat din cauza convingerilor sale, iar Iacob este un nume cu rezonanta biblica, ce inseamna „ruda Domnului”.
  • Nichita este un nume cu rezonanta dacica, iar Biserica Ortodoxa pomeneste pe Sfantul Mucenic cu acest nume in data de 15 septembrie. Acesta a fost episcop al scitilor si gotilor sub domnia Sfantului Constantin cel Mare si a ocrotit multi crestini persecutati.
  • Patrick, de la Sfantul Patrichie, evocat pe 17 martie in Calendarul Ortodox, este un nume destul de des intalnit in ultimii ani, dar despre care nu multi stiu ca este nume de sfant. Nascut in Tara Galilor, Sf. Patrick sau Patriciu a fost cel care i-a crestinat pe irlandezi si pe care acestia il sarbatoresc cu mare fast in fiecare an.
  • Silviu este un nume derivat de la cel al Sfantului Silvestru, evocat pe 2 ianuarie, episcop si Papa al Romei care s-a facut remarcat prin evlavia si buna sa cugetare; el a fost, de altfel, cel care l-a indemnat pe imparatul Constantin cel Mare sa se boteze si sa devina crestin intr-un moment in care suferea de o boala grava. Dupa ce a primit Taina Botezului, imparatul si-a recapatat de indata sanatatea.
  • <

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume baieti Nume bebelusi Nume fetite

Articole recomandate

Citeste si despre