Ultima suta de metri pentru clasa intai

/ / Modificat: 2005-08-17
Ultima suta de metri pentru clasa intai

Majoritatea locurilor pentru bobocii care incep scoala s-au ocupat deja, in fiecare institutie ramanand extrem de putine disponibile.


Majoritatea locurilor pentru bobocii care incep scoala s-au ocupat deja, in fiecare institutie ramanand extrem de putine disponibile.

Au mai ramas 26 de zile pana la primul clopotel. Din cei peste 200.000 de boboci care incep scoala in acest an, mai mult de 13.000 sunt in Capitala.

In Bucuresti se afla 188 de unitati scolare cu clase primare, dintre care 165 sunt scoli cu clasele I-VIII, iar 23 sunt colegii si licee. La acestea se adauga 15 scoli pentru copiii cu nevoi speciale. In acest an, in Capitala sunt asteptati sa se inscrie 13.175 de elevi, iar planul de scolarizare cuprinde 527 de clase de boboci.

Potrivit statisticii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, pana la sfarsitul lui mai fusesera inscrisi aproxiamtiv 82a din ei.

Directorii scolilor spun ca inscrierile au continuat si dupa aceasta data, astfel incat, in prezent, majoritatea scolilor cu clasele I-VIII fie si-au completat planul de scolarizare, fie mai au unul, doua sau trei locuri libere. Inscrieri se pot face pana pe 12 septembrie, in limita locurilor disponibile.

Doar manualele sunt gratuite

La clasa I, necesarul de rechizite este cel mai mic. "In general, asupra celor necesare ne consultam si cu parintii", ne-a declarat Mioara Mazilu, invatatoare la Scoala 52, din sectorul 2.

Ea ne-a oferit lista celor absolut necesare pentru scolarul de clasa I: uniforma, echipament de sport, ghiozdan, trei caiete speciale pentru abecedar, matematica si cunoasterea mediului, caiet special pentru lucru manual, penar cu doua stilouri, cerneala, caiet de desen si acuarele. Manualele - Abecedar, Matematica si Cunoasterea mediului - sunt asigurate gratuit.

Parintii trebuie sa stie ca elevul de clasa I are nevoie de stilou cu penita. "Pixul aluneca si de aceea elevul invata mai bine sa scrie cu ajutorul stiloului, pe care il poate directiona mai bine pe hartie", explica Mioara Mazilu. Uniforma este obligatorie la clasa I. Majoritatea scolilor merg pe varianta clasica, existenta in comert, dar unele scoli pot stabili, impreuna cu parintii, o uniforma proprie.

Engleza si calculatorul - discipline optionale

Cea mai mare parte a scolilor ofera in programul de discipline optionale pentru clasa I o limba straina, de obicei engleza.

Inspectorii scolari spun insa ca, in multe scoli, parintii nu opteaza pentru aceasta disciplina. „Orele de limba engleza sunt gratuite si, in general, nu este nevoie de manual. Copiii invata cantece si poezii”, spune Catalin Pintilie, invatator la Scoala 194.

Orele de calculator se platesc insa, scolile care ofera aceasta posibilitate avand contracte cu firme de profil. La Scoala 194, de exemplu, pretul pentru o sedinta de doua ore pe calculator este de 200.000 lei.

Se poate opta pentru orice scoala

Potrivit Legii invatamantului, inscrierea in clasa I se poate face pana la inceputul anului scolar 2005-2006, adica pana pe 12 septembrie 2005.

In mod normal, copiii sunt inscrisi la scoala cea mai apropiata de casa, conform asa-numitei arondari pe circumscriptii.

Parintii au totusi dreptul sa opteze pentru o alta scoala. Conducerea fiecarei institutii de invatamant are obligatia de a primi elevii din circumscriptie si poate primi si alti elevi, in functie de cifra de scolarizare alocata. Varsta de incepere a scolii este 6 ani.

Timis: 30 de clase in minus

In judetul Timis, 80 la suta din viitorii scolari au fost deja inscrisi la clase, din luna mai. Pana la acea data, conform unui ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii, trebuia incheiata prima etapa a inscrierilor. La toate cele peste 300 de scoli generale din judetul Timis si inclusiv la cele doua clase cu strategie de predare „step by step”, care au primit aprobare de functionare la scolile generale cu numerele 7 si 19 din Timisoara, inscrierile sunt posibile pana in ziua de 14 septembrie inclusiv.

Anul scolar 2005-2006 va gasi Timisul cu aproximativ 30 de clase in minus fata de anul trecut, dupa cum a apreciat Maria Stefan, inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Timis, care a punctat ca fenomenul general este de scadere a efectivelor de copii care incep scoala.

Cele mai putin cautate scoli, si unde se estimeaza ca orele vor incepe cu efective mai mici de elevi, sunt cele de la periferia oraselor.

Iasi: Tot mai putini elevi

Numarul copiilor inscrisi in clasa I la nivelul judetului Iasi este in continua scadere. In acest an, aproximativ 42.000 de copii vor incepe scoala. Cel putin acesta e numarul estimat de ISJ Iasi, care sustine ca, pana in prezent,  au fost inscrisi 69 la suta din copii. Potrivit statisticilor inspectoratului, incepand cu 2000, numarul elevilor a scazut cu cateva mii in fiecare an. Astfel, daca la acea data in judetul Iasi erau inscrisi in clasa I 58.000 de elevi, in doar doi ani numarul acestora a scazut pana la 42.000 si de atunci cifra a ramas constanta. In prezent, singurele scoli unde s-au solicitat locuri suplimentare sunt cele de elita din municipiul Iasi, unde parintii se inghesuie sa-si inscrie copiii. In schimb, in unitatile de invatamant fara pretentii probabil ca se vor desfiinta cateva clase.

Cluj: Parinti nehotarati

Parintii copiilor din Cluj care urmeaza sa intre in clasa I nu s-au hotarat inca asupra scolii. Potrivit inspectorului scolar general clujean, Titiana Zlatior, intre planul se scolarizare propus de fiecare scoala si aprobat, in luna mai, de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si situatia de la inceputul anului scolar exista diferente pe baza optinuilor parintilor. „Parintii au dreptul sa-si inscrie copilul acolo unde doresc, iar diferentele dintre optiuni vor fi remediate intre 1 si 12 septembrie, dupa care ministerul le va aproba”, a spus Zlatior. Potrivit inspectorului general, unele scoli de la periferia municipiului au probleme in acoperirea locurilor din cauza scaderii natalitatii, implicit a populatiei scolare, din ultimii ani. Anul trecut au fost inscrisi in clasa I circa 5.000 de copii.

Constanta: Inspectoratul scolar e in concediu

Inspectoralul Scolar Judetean Constanta nu stie care este situatia copiilor inscrisi in clasa intai. Seful ISJ Constanta, Dima Zainea, era ieri "in judet" pentru a controla stadiul de pregatire al scolilor pentru inceperea anului de invatamant. Tot ce a putut sa spuna inspectorul-sef adjunct Steluta Andrei a fost ca inscrierile in clasa intai continua in scolile unde nu s-a putut forma o clasa de 25 de elevi. In rest, "serviciul de informatizare statistica al inspectoratului este in concediu de odihna".

Grupaj realizat de: Ana Maria Vieru, Georgeta Petrovici,  Madalina Prundea, Feri Predescu, Suzana Chelaru

La 7 ani, scoala e obligatorie

Potrivit legii, pot fi inscrisi copiii care implinesc aceasta varsta pana pe 15 septembrie 2005, dar, la cererea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi si cei care implinesc 6 ani pana in luna decembrie. Tot pe baza de cerere scrisa, scolarizarea poate fi amanata cu un an. Dupa implinirea varstei de 7 ani, scoala devine obligatorie, iar parintii care nu asigura frecventa copiilor la cursuri sunt pasibili de amenzi contraventionale, ce pot ajunge pana la doua milioane lei. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de catre autoritatile desemnate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul de Interne.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole recomandate

Citeste si despre