Proiect: Uniforma, obligatorie in toate scolile de Romania

/ / Modificat: 2020-06-01
Proiect: Uniforma, obligatorie in toate scolile de Romania

Uniforma ar putea redeveni obligatorie in toate scolile in Romania, potrivit unei propuneri legislative initiate de un senator PMP. Aceasta propunere a ajuns in Senat si urmeaza sa fie votata in procedura de urgenta. 

Proiectul prevede si acordarea unei sume de bani parintilor pentru achizitionarea uniformelor. In prezent, potrivit Legii nr. 35/2007, scolile nu sunt obligate sa aleaga un model de uniforma, ci trebuie doar sa adopte un semn distinctiv, precum un ecuson sau o esarfa. Conform propunerii, scolile vor fi obligate sa aleaga un model de uniforma, aceasta prevedere fiind precizata strict in expunerea de motive privind obligativitatea purtarii acesteia.

Uniforma ar scadea rata incidentelor violente in scoli 

Dupa introducerea uniformei, conform datelor furnizate de politie, rata incidentelor violente din scoli a scazut cu 34%, numarul batailor intre elevi s-a diminuat cu 51%, incidentele cu tenta sexuala s-au redus cu 74%, posesia de droguri, cu 69% si actele de vandalism cu 18%.

S-a demonstrat statistic ca purtarea uniformei scolare a determinat cu 12% mai putine incidente legate de armele de foc si cu 15% mai putine incidente legate de folosirea drogurilor, in raport cu scolile care nu purtau uniforme", se arata in expunerea de motive depusa la Senat.

Elevii vor primi cate 350 de lei, pe an scolar, pentru a acoperi costurile pentru a-si cumpara uniforme scolare. Banii vor fi, totusi, esalonati, pe cele doua semestre scolare.

Sursa: romaniatv.net 

Articole recomandate

Citeste si despre