Nou nascutii subponderali au un risc crescut de afectiuni cardiovasculare

/ / Modificat: 2021-09-03
Nou nascutii subponderali au un risc crescut de afectiuni cardiovasculare

Copiii care vin pe lume cu o greutate scazuta, asta insemnand sub 2,5 kg, au un risc mai mare de a suferi de afectiuni cardiovasculare, potrivit concluziilor unui studiu recent in materie de medicina materno-fetala.

10% dintre nou nascutii subponderali prezinta diferente de structura si functionare la nivelul inimii, fata de cei normoponderali, ceea ce la varsta adulta poate determina aparitia unor boli cardiovasculare sau metabolice. Explicatia este ca ei vor avea o disponibilitate mai mica la efort si o capacitate redusa pentru activitati fizice. Statistic, cercetatorii au stabilit ca ei au o probabilitate de trei ori mai mare de a suferi un infarct miocardic, precum si un risc major de a dezvolta hipertensiune, diabet sau sindrom metabolic, precum si de a face un atac vascular cerebral.

Acestea sunt o parte dintre concluziile la care au ajuns autorii studiului realizat in colaborare de o echipa de specialisti in medicina materno-fetala, fetala si perinatala.

Diferente morfologice si de functionare la nivelul inimii

Studiile din anii '90 au demonstrat ca persoanele nascute cu o greutate mai mica decat cea normala aveau o probabilitate de trei ori mai mare de a muri din cauze cardiovasculare la varsta de 60 de ani. Cercetatorii nu au putut stabili atunci, insa, motivul concret al acestui fapt. Acum, echipa de cercetatori condusa de dr. Eduard Gratacos a stabilit ca problemele sunt cauzate de inima insasi.

"Am putut vedea ca inimile copiilor nascuti cu greutate scazuta prezentau diferente de functionare si structura, diferente care se mentin pana spre varsta adolescentei", a explicat dr. Gratacos.

Specialistii au incercat sa afle in cadrul studiului publicat in JAMA Cardiology, daca aceste modificari la nivel morfologic se mentin si la varsta adulta. "Este un studiu pionier, care combina tehnici de analiza computerizata foarte sofisticate, pentru a putea analiza forma inimii prin RMN in conditii de efort", a explicat Marta Sitges, specialist in imagistica inimii.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au cautat subiecti in registrele Spitalului San Joan de Deu din urma cu 20-40 de ani. Au selectat 158 de persoane, dintre care 81 sau fost subponderali la nastere, iar 77 normoponderali.

Capacitate scazuta de efort pentru subponderali

Investigatiile au indicat ca acele persoane care s-au nascut cu o greutate sub 2,5 kg au si la varsta adulta o structura diferita a inimii.

RMN-ul cardiac a demonstrat ca la subponderali ventriculul drept are o forma diferita decat in cazul celor cu greutate normala - dr. Fatima Crispi.

Prin urmare, capacitatea de efort si exercitiu este redusa, iar oboseala fizica se instaleaza mult mai repede in timpul mersului pe bicicleta, spre exemplu. Specialistii atrag atentia ca aceste constatari nu echivaleaza cu o interdictie la efort, ci, dimpotriva, cu o indicatie la antrenarea inimii si a musculaturii, fara a exagera, evident.

Liderul echipei de cercetatori, dr. Gratacos a concluzionat ca rezultatele studiului subliniaza o data in plus importanta medicinei fetale in preventia patologiilor adultilor:

Daca identificam probleme de dezvoltare in timpul sarcinii si daca promovam obiceiuri sanatoase inca din copilarie, posibilele consecinte ale problemelor de la nastere pot fi inlaturate la varsta adulta!

Taguri Nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre