Elevii problema din scoli vor putea fi exmatriculati din nou. In ce conditii se vor putea reinscrie la alte unitati de invatamant

/ / Modificat: 2023-04-23
Elevii problema din scoli vor putea fi exmatriculati din nou. In ce conditii se vor putea reinscrie la alte unitati de invatamant

Elevii problema din scoli vor putea fi exmatriculati, conform noului amendament. Astfel, in cazul in care elevii sunt implicati in incidente grave, se vor putea lua masuri fata de acestia, inclusiv exmatricularea lor chiar si la ciclul prima obligatoriu. 

Amendamentul aprobat:

”Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situaÈ›ii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaÈ›iul È™colar, în vederea protejării dreptului la educaÈ›ie a celorlalÈ›i beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare È™i contestaÈ›ie”.

Explicatiei ministrului Educatiei, Ligia Deca

Ligia Deca, ministrul Educatiei, a explicat in ce cazuri se va putea lua masura exmatricularii elevilor. 

“Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaÅ£ie, dreptul la apărare etc. ÅŸi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ ÅŸi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.

Considerăm însă că, având în vedere situaÅ£iile din ultimele luni de violenţă în ÅŸcoală, trebuie să avem prevederi.

Ne-am uitat ÅŸi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu ÅŸi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca, potrivit edupedu.ro.

Elevii exmatriculati se vor putea reinscrie la alta scoala?

Potrivit ministrului, decizia privind reînmatricularea în acelaÅŸi an ÅŸcolar sau în cel următor va fi stabilit “prin legislaÅ£ie secundară”, pentru că fiecare caz este aparte.

“Cred că fiecare caz este aparte ÅŸi, în funcÅ£ie de evaluarea profesioniÅŸtilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare ÅŸi aÅŸa mai departe”, a adăugat Ligia Deca.

Potrivit amendatmentelor aprobate, după exmatriculare, vor avea drept de reînscriere, în anul următor, elevii din învățământul obligatoriu – mai puÈ›in pentru cei din cursurile primare –, în cazul abaterilor foarte grave. Acestea sunt reprezentate de situaÈ›iile în care prezenÈ›a elevului în È™coală pune în pericol siguranÈ›a elevilor sau a personalului din È™coală, afectând dreptul la educaÈ›ie, respectiv la muncă.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoli Elevi Legea educatiei Legea invatamantului

Articole recomandate

Citeste si despre