Cum poti proceda daca esti in strainatate si nu poti veni in tara pentru schimbarea buletinului copilului

/ / Modificat: 2023-10-28
Cum poti proceda daca esti in strainatate si nu poti veni in tara pentru schimbarea buletinului copilului

Nu e o noutate faptul ca tot mai multi romani pleaca in strainatate pentru a castiga mai multi bani. Aceasta decizie insa vine la pachet cu multe provocari si intrebari legate de separarea de familie. O problema delicata, cu care se confrunta tot mai multi parinti, este obtinerea documentelor oficiale pentru copii atunci cand unul dintre parinti este plecat in strainatate (buletin sau alt document necesar pentru accesul la servicii publice si educatie).

Este foarte important ca parintii aflati in aceste situatii sa cunoasca care sunt pasii legali si documentele necesare pentru a ne proteja copiii si a-i asigura accesul la toate serviciile publice necesare.

Asadar, pentru obtinerea buletinului de identitate pentru un copil de 14 ani in Romania, nu este nevoie ca ambii parinti sa fie prezenti in mod obligatoriu. Cu toate acestea, este important sa fie indeplinite anumite cerinte si proceduri pentru a obtine buletinul de identitate pentru un minor.

In general, buletinul de identitate pentru un minor trebuie sa fie solicitat de catre unul dintre parinti sau de catre un reprezentant legal al copilului. Acesta poate fi unul dintre parinti sau un tutore legal. Astfel, cel putin unul dintre parinti sau reprezentantii legali trebuie sa prezinte documentele necesare, cum ar fi certificatul de nastere al copilului, actele de identitate ale parintilor sau ale reprezentantilor legali, si orice alte documente cerute de autoritati.

„Daca unul din parinti este plecat in strainatate, familia trebuie sa obtina o procura din partea parintelui plecat din tara, pe care o vor prezenta cu restul documentelor atunci cand minorul isi face prima data buletin, la 14 ani mai exact. Astfel, parintele aflat in strainatate poate delega parintele din tara sa obtina buletinul copilului sau prin intermediul unei procuri. Acest document trebuie sa fie autentificat la un notar si ulterior, trebuie inregistrat la autoritatile locale din Romania”, a explicat un politist.

Actele necesare sunt: certificatul de nastere al copilului, actele de identitate ale parintilor sau reprezentantilor legali (parintii sau reprezentantii legali trebuie sa prezinte actele lor de identitate pentru a dovedi ca sunt parintii sau tutorele legal al copilului), procura, daca este cazul (in situatia in care unul dintre parinti nu poate fi prezent la eliberarea buletinului de identitate a copilului, este necesara o procura autentificata pentru cel care solicita buletinul. Procura este un document prin care unul dintre parinti acorda permisiunea celui de-al doilea parinte sau unui reprezentant legal sa actioneze in numele sau in acest context), dovada adresei de domiciliu, o fotografie tip buletin, taxa de eliberare a buletinului.

  • Surse: gds.ro
  • Foto: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acte

Articole recomandate

Citeste si despre