Cand trebuie sa mergi la spital, la urgente, in zilele de sarbatoare? Iti spune medicul pediatru

/ / Modificat: 2019-12-30
Cand trebuie sa mergi la spital, la urgente, in zilele de sarbatoare? Iti spune medicul pediatru

Multi parinti refuza sa mearga cu copiii la compartimentele de urgente pediatrice, de teama ca micutul sa nu ia "alti microbi" de la spital.

Medicul pediatru Mihai Craiu scrie pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii despre refuzul de a duce copilul la specialist, lucru care poate duce la agravarea severa a multor boli ale celui mic.

Mihai Craiu le spune parintilor cand trebuie sa mearga cu copilul la spital, pentru a evita agravarea probelemelor de sanatate.

Mergeti la spital imediat daca:

  • "1. Copilul dumneavoastra are convulsii. Chiar daca s-au oprit de la sine, este necesar un consult de specialitate.
  • 2. Copilul racit este vanat la fata, la buze, la limba sau la unghii. Aceasta nu este o simpla raceala ci o boala grava cu insuficienta respiratorie.
  • 3. Copilul respira greu si geme la fiecare expir. Daca geamatul este si in somn si se insoteste de respiratie rapidă (peste 50 respiratii pe minut) sau dificila mergeti imediat la spital.
  • 4. Un copil racit care are raguseala si stridor in repaus (un suierat de tonalitate grava ce se aude cand intra aerul) trebuie consultat. Mai ales daca exista si modificari de la punctele 2 sau 3.
  • 5. Un copil cu febra mare, peste 39C, daca are febra SI ALTCEVA (varsaturi, dureri mari de cap sau de burta, respiratie dificila sau eruptie pe corp) trebuie examinat de medic.
  • 6. Un copil care vomita de mai multe ori, cateva ore la rand, care nu poate inghiti nimic si are diaree, se poate deshidrata grav. Mergeti la spital pentru consult si eventual perfuzie de rehidratare.
  • 7. Un copil bolnav care este areactiv, care nu poate fi trezit din somn, nici daca il strigam sau atingem cu fermitate, trebuie imediat dus la urgente. Coma poata sa apara in aceste zile de la intoxicatii accidentale - fie copil nesupravegheat ce a inghitit medicatie existenta in casa sau toxice ambalate necorespunzator, sau de la meninigita, encefalita, diabet sau din contra hipoglicemie, alaturi de multe altele.
  • 8. Orice copil cu lovitura la cap insotita de pierderea starii de constienta este o urgenta.
  • 9. Orice rana profunda (in care se vede grasimea tesutului celular subcutanat prin plaga), cu sangerare abundenta, arsura sau entorsa/fractura, trebuiesc evaluate imediat.
  • 10. Muscaturile de animal, daca sunt penetrante, cu sangerare constituie risc de rabie. Iar plagile/zgarieturile contaminate cu pamant sunt potential tetanigene (bacilii tetanici nu stau pe cuie ruginite, asa cum cred multi oameni... ci pe sol, in praf sau balegar, sursa fiind intestinul animalelor ierbivore). Mergeti la medic in aceste cazuri," scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Pediatrie

Articole recomandate

Citeste si despre