Bani de la stat pentru crese. Raluca Turcan, anuntul momentului pentru parinti

/ / Modificat: 2021-09-03
Bani de la stat pentru crese. Raluca Turcan, anuntul momentului pentru parinti

Cand ai un copil mic, pe langa toate responsabilitatile si problemele ce vin la pachet cu bucuria, parintii se mai confrunta cu o situatie delicata: ce facem cu cel mic dupa terminarea concediului de crestere copil. 

Gradinitele nu primesc copii care nu se descurca singuri suficient cat sa manance si sa mearga la toaleta, cresele de stat sunt foarte putine, supra aglomerate, iar pe cele private nu si le permit multi. In plus, trebuie sa petreci mult timp cautand-o pe cea care sa te convinga ca acolo poti lasa copilul in deplina siguranta. Ramane varianta unei bone, insa si aici este alta "distractie" pentru parinti, deoarece personal calificat nu exista in Romania, care sa poata fi angajat cu acte in regula, in lipsa unei legislatii in domeniu, asa ca trebuie sa mergi pe recomandari, sa bagi in casa o persoana straina si sa ai incredere ca totul va fi bine. Usor de zis, greu de facut!

Exista, insa, vesti bune pentru parinti. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca statul va face investitii majore in construirea de crese si ca Guvernul are pe lista de prioritati finalizarea normelor metodologice si a standardelor pentru meseria de bona. Se lucreaza, prin urmare, la gasirea de solutii menite sa le faciliteze parintilor integrarea in campul muncii atunci cand copilul creste, iar ei trebuie sa se intoarca la serviciu.

370 de milioane de lei inclusi in PNRR pentru crese si personal specializat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat ca a inclus in PNRR circa 370 de milioane de lei ce vor fi folositi pentru constructia de crese si pentru pregatirea personalului specializat. Ce se obtine din aceste proiecte? Parintii vor avea unde sa lase copiii foarte mici, in siguranta, cat timp se vor afla la serviciu, iar pentru veniturile obtinute vor cotiza la bugetul de stat si la cel de asigurari speciale. Al doilea bonus: se creeaza locuri de munca pentru femei.

Unul dintre obiectivele pe care Romania si le-a asumat este sa creasca gradul de ocupare, iar atunci cand merg in teritoriu ma preocupa sa inteleg direct de la femei cum pot fi ajutate sa aiba acces mai mare pe piata muncii. Raspunsul este cam acelasi: nu au solutii la indemana pentru ingrijirea si educarea copiilor, cat timp ele sunt la serviciu. - Raluca Turcan

Cand va deveni legala meseria de bona

O alta prioritate a guvernului ar fi finalizarea normelor metodologice si a standardelor pentru reglementarea meseriei de bona, proiect util atat parintilor, cat si femeilor care nu isi gasesc de lucru, dar se pricep la copii.

Printre prioritatile Ralucai Turcan se numara masuri precum majorarea stimulentului de reinsertie de la 650 la 1.500 de lei si finalizarea normelor metodologice si a standardelor pentru meseria de bone, astfel incat legea initiata din 2014 sa devina aplicabila.

Acestea sunt masurile pe care le-am dezvoltat pana acum in vederea sprijinirii reintegrarii profesionale a femeilor si a cresterii ocuparii in randul lor. Sper ca in urma dialogului constant pe care il voi avea de acum cu organizatiile neguvernamentale active in acest domeniu sa imbunatatim locul pe care Romania il ocupă in clasamentele europene.

Articole recomandate

Citeste si despre