Ordinea nasterii afecteaza inteligenta?

/ / Modificat: 2008-03-20
Ordinea nasterii afecteaza inteligenta?





 




Conform unui nou studiu, ordinea nasterilor poate afecta modest scorul IQ, favorizand primul nascut.

Studiul, publicat in Jurnalul de Stiinta a aratat o diferenta de numai doua puncte intre scorurile de IQ in randul a doi frati, nascuti la diferenta de cativa ani.

Cercetatorii au inclus in studiu aproape 244.000 de adolescenti de sex masculin din Norvegia. Acestia, cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani au luat parte la un test de inteligenta in cadrul examinarii medicale pentru armata.

In urma testului, s-a descoperit ca acei adolescenti care s-au nascut primii in cadrul unei familii cu minim doi frati, au prezentat un scor mai mare decat fratii lor mai mici. De asemenea, scorul a fost mai mare si in cazul celor din familiile cu trei frati, unde scorul celui de-al doilea nascut a fost mai mare decat a ultimului nascut.

Insa ordinea stricta a nasterii nu a fost singurul factor important.

Ordinea biologica a nasterii (care include toti copiii din familie, inclusiv cei care au decedat) si ordinea sociala a nasterii (care include toti copiii sanatosi din familie) ar putea fi la fel de importante privind scorurile de IQ.

Aceleasi rezultate s-au mentinut si atunci cand cercetatorii au luat in considerare alti factori precum educatia parintilor, varsta mamei la momentul nasterii si greutatea bebelusilor.

Totusi, a existat inca un studiu care a demonstrat ca inainte de varsta de 12 ani, copiii tind sa depaseasca testele de IQ ale fratilor sau surorilor mai mari.

Acest lucru este posibil pentru ca fratii mai mici sunt mai putini maturi din punct de vedere lingvistic si cognitiv, ceea ce afecteaza mediul intelectual al primului nascut, iar fratii mai mari traiesc in mediul fratilor mai mici.

Cateodata rolurile fratilor se inverseaza, probabil si pentru ca fratii mai mari primesc acea explozie de informatie de la fratii lor mai mici.

Momentan, pentru cercetatori acest studiu ramane o adevarata provocare in a investiga mai multe directii si a ajunge la alte descoperiri.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

20 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre