Cum vindecam nazdravanul de… minciuna

/ / Modificat: 2010-10-18
Cum vindecam nazdravanul de… minciuna

Trebuie sa ne ingrijoram cand ne dam seama ca micutul nostru minte? Cum putem sa il vindecam pe copil de minciuna? "Pana pe la 6-7 ani nu ar trebui sa ne ingrijoreze minciunile pe care le spun copiii. De fapt, am putea spune ca nu exista minciuna la copiii mici. Ei nu mint, ei isi creeaza scenarii, povesti de care au nevoie. Intre 3 si 5 ani, copiii traiesc intr-o lume a povestii.

Este varsta povestilor si a construirii unei alte realitati. Imaginatia e o gandire magica, copiii descopera ca pot spune orice, ca exista orice. Au o imaginatie care devanseaza dezvoltarea gandirii", arata psihologul Mirela Zivari de la PsihoConsulting. Parintii trebuie sa inteleaga de ce copilul simte nevoia sa deformeze realitatea.

Trebuie sa intre mai mult in maniera de joc, in lumea imaginara a copilului pentru a intelege minciuna.

Pe de alta parte, copiii mint pentru a evita o pedeapsa: fie nu mai au voie sa se uite la desene animate, fie nu mai au voie la calculator sau nu mai primesc jucaria preferata. Copiii nu evalueaza riscurile unei minciuni, ei folosesc minciuna pentru a-si salva o placere. Pana pe la 6-7 ani nu ar trebui sa ne ingrijoreze minciunile copiilor. Trebuie sa ne ingrijoram atunci cand minciuna se asociaza cu alti indicatori de comportament antisocial: furtul, plecatul de acasa, distrugerea unor obiecte. Minciuna poate fi semnul nevoii de afectiune a copilului.

Chiar daca copiii incearca sa se elibereze de protectia parintilor, ei sunt totusi tributari suportului emotional dat de parinti.. Sunt parinti care isi eticheteaza copilul "mincinos". Efectele teoriei etichetarii sunt devastatoare. Atunci cand unui copil ii repeti si ii atribui o calitate sau un defect, el va incepe sa se comporte in acea maniera.  


(Georgeta Licsandru)

 Jurnalul National

Foto: Jurnalul National


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre