Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2019-2020

/ / Modificat: 2019-02-12
Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2019-2020

Ministerul Educatiei pregateste metodologia si calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020.

Inscrierea la scoala incepe pe 4 martie 2019. Proiectul de metodologie si calendarul inscrierii in clasa pregatitoare va fi discutat joi, 14 februarie 2019, in Comisia de Dialog Social, la sediul Ministerului Educatiei Nationale, potrivit HotNews.

Pot fi inscrisi la scoala copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la 1 septembrie 2019, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Potrivit metodologiei, au prioritate la inscriere copiii care sunt in circumscriptia scolii, adica locuiesc pe strazile adiacente scolii. In cazul in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere primite de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul locurilor libere, atunci scoala va aplica criterii de departajare generale si specifice.

Metodologia prevede drept criterii generale:

  • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap al copilului;
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • existenta unui frate inmatriculat in unitatea de invatamant respectiva.

In cazul in care parintele solicita inscrierea la alta scoala decat cea de care apartine, acesta mentioneaza, prin bifarea acestei optiuni in cererea-tip de inscriere, daca este de acord cu inscrierea copilului la scoala de circumscriptie, in situatia in care acesta nu este admis la scoala solicitata, din lipsa de locuri libere.

Calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020

25 februarie 2019 - scoala afiseaza planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate. Afisarea se face inclusiv pe site-ul acesteia si pe cel al inspectoratului scolar.

26 februarie – 9 martie 2019 – fiecare scoala organizeaza "Ziua portilor deschise", zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.

25 februarie – 22 martie 2019 - realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor care nu au varsta de inscriere.

4 martie – 22 martie 2019 – se completeaza, online sau la unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea copiilor, cererile-tip de inscriere. Validarea acestora are loc, zilnic, in intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

25 martie 2019 - comisia nationala proceseaza cererile tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in formular.

26 - 27 martie 2019 – fiecare scoală proceseaza cererile parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere.

28 martie 2019 - comisia nationala proceseaza cererile-tip de inscriere si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

29 martie 2019 - afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare

1 aprilie 2019 – scolile vor afisa procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar.

2 aprilie – 8 aprilie 2019 - parintii depun cererea-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio scoala in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa.

8 aprilie - 10 aprilie 2019 - procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.

11 aprilie 2019 - afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

12 aprilie – 19 aprilie 2019 - centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calendar an scolar Clasa pregatitoare Inscriere clasa pregatitoare

Articole recomandate

Citeste si despre