Situatii care ne pot trimite de urgenta cu cel mic la medicul dentist

/ / Modificat: 2018-11-09
Situatii care ne pot trimite de urgenta cu cel mic la medicul dentist

Majoritatea parintilor se vor stradui sa ia toate masurile pentru a-si feri copilul de orice fel de probleme, mai ales de cele legate de sanatate. Cu toate acestea, anumite situatii neprevazute ne pot tulbura linistea si trimite de urgenta la cabinetul stomatologic.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro care sunt aceste cazuri si cum trebuie ele abordate de catre parinti.

1.Traumatismele

Loviturile la nivelul dintilor apar cel mai frecvent in casa, cand copilul invata sa mearga sau se joaca si se loveste de mobila, dar si la joaca in parc sau in timpul practicarii unor sporturi. Cel mai frecvent apare la incisivii superiori. Desigur ca primul pas este reprezentat de linistirea copilului, iar aici parintii au un rol decisiv.

O atitudine calma, la fel ca si o stare de agitatie, se va transmite copilului, linistindu-l sau panicandu-l si mai mult. Medicul se va stradui in primul rand sa indeparteze durerea de la nivelul dintilor si gingiei sau buzei, daca este cazul, sa curete si sa refaca sau sa inlocuiasca dintele si sa urmareasca pe o radiografie daca si dintii vecini sau osul sunt afectati.

Uneori este suficienta obturarea (plombarea) lui, insa de cele mai multe ori se scoate nervul si se obtureaza.

“Daca dintele a iesit cu tot cu radacina, efortul de replantare (reintroducere la locul lui, in os) nu se justifica, deoarece exista sanse ca acesta sa nu reuseasca, iar dintele oricum se va schimba curand. Nu este necesar ca dintele sa fie inlocuit sau sa se gaseasca metode ca spatiul sa fie pastrat, asa cum se intampla in cazul maselelor de lapte care tin locul dintilor permanenti deoarece dintii din fata, spre deosebire de masele nu migreaza, iar riscul ca dintele definitiv sa nu mai aiba loc este infim. Singurul risc este ca acesta sa erupa cu intarziere din cauza faptului ca tesutul de vindecare osoasa este mai dens uneori”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

mihael-dan

2.Durerea dentara

Durerea dentara poate fi cauzata de o carie neobservata sau neglijata mai multa vreme, de un dinte care se misca, de o inflamatie gingivala, de presiunile exercitate din interior de dintele care urmeaza sa erupa etc. Medicul va identifica si trata cauza: va obtura (plomba) dintele, va scoate nervul sau va administra tratament medicamentos daca va fi necesar.

3.Abcesul dentar

Uneori parintele observa pe gingie o umflatura plina de puroi insotita sau nu de durere. “Aceasta situatie necesita tratament deoarece reprezinta un focar de infectie pentru organism. Tratamentul consta in evacuarea puroiului, dezinfectia canalelor dintelui de la care a pornit infectia sau extragerea dintelui cauzal. Administrarea de antibiotic pe cale generala nu este necesara decat in cazuri rare si se face doar la recomandarea medicului”, atentioneaza specialistul ortodont.

4.Deteriorarea aparatului dentar mobil

Desi nu creeaza durere sau disconfort pentru copil, aceasta situatie trebuie rezolvata de urgenta. “Intreruperea purtarii aparatului dentar duce la pierderea rezultatelor obtinute pana atunci, deoarece dintii au nevoie de timp pentru fixarea lor in os in noua pozitie”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

5.Dezlipirea unui bracket sau ranirea obrazului de catre o sarma a aparatului dentar fix

Aceste situatii apar rar, daca pacientul nu respecta indicatiile medicului ortodont referitoare la dieta, si necesita prezentarea in cabinetul ortodontic cat mai curand. Bracketurile trebuie relipite deoarece aparatul nu mai este la fel de eficient, iar disconfortul copilului trebuie indepartat.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie şi ortopedie dento-faciala.

Pe parcursul celor 15 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum şi infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialişti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dantura copii Copilul la dentist

Articole recomandate

Citeste si despre