Cum sa faci vizitele copilului la dentist mai usoare

/ / Modificat: 2019-02-25
Cum sa faci vizitele copilului la dentist mai usoare

Meseria de parinte aduce foarte multe schimbari in viata unei persoane: devenim capabili de lucruri pentru care nu credeam ca aveam suficienta putere, nevoile si dorintele noastre trec pe planul doi, mult mai importante fiind nevoile copilului.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro cum putem, ca parinti, sa ajutam copilul sa mearga fara teama la dentist, cand uneori chiar noua insine zgomotul frezei sau numai gandul la ea ne da chiar si noua fiori.

1. Ingrijirea dintilor inca dupa eruptia primului dinte

Curatarea dintilor seara, inainte de culcare, este absolut obligatorie: intai cu o compresa moale, apoi cu degetarul de silicon, iar apoi cu periuta dentara. Si cum copilul invata cel mai bine prin imitare, oferiti-i exemplul personal, transformand periajul dentar intr-o joaca amuzanta, intr-un ritual numai al vostru, de fiecare seara si uneori, chiar si in timpul zilei. Daca resturile de mancare, laptele sau alte lichide indulcite nu vor ramane printre dinti toata noaptea, ajutand la inmultirea bacteriilor, dintii nu se vor caria.

2. Jucati-va de-a dentistul acasa

In felul acesta copilul se va obisnui cu mainile altei persoane sau diverse obiecte straine in gura sa, nemaipercepand acest lucru ca pe o invazie sau agresiune. Exista acum o multime de filme educative cu personaje indragite de copii, care ii familiarizeaza cu o multime de situatii noi, reducandu-le anxietatea. Priviti si comentati aceste filme impreuna cu copilul.

3. Faceti vizite periodice la dentist

Daca veti duce copilul la dentist doar cand are dureri, acesta va asocia cabinetul dentar cu suferinta. Incepeti cu un tur relaxant al cabinetului, starniti curiozitatea copilului pentru diverse obiecte, asezati-va dvs. sau un frate mai mare pe scaun, prefacandu-va ca sunteti tratat. Aveti grija sa nu transmiteti nici macar nonverbal emotii negative, deoarece copiii le inteleg instinctiv, ci sa faceti sa para totul foarte relaxat.

4. Programati copilul la dentist dimineata, cand este odihnit si bine hranit

Foamea sau oboseala il pot face irascibil si lipsit de rabdare. Pregatiti-l inca dinainte de a ajunge in cabinet si vorbiti cu el si pe durata tratamentului.

5. Stabiliti un semnal de siguranta in timpul tratamentului

De obicei medicii folosesc metoda “ridica manuta stanga cand vrei sa ne oprim putin” si evita cuvintele negative de genul “cand iti este frica sau te doare ceva”. In felul acesta, copilul se va simti in control si teama se va diminua sau va disparea.

6. Jucaria preferata

Daca cel mic are o jucarie pe care ii place sa o aiba alaturi cand este departe de casa si care ii asigura confortul psihic, indemnati-l sa o ia cu el la dentist. Aceasta il va linisti si ii va da un sentiment de siguranta.

7. Nu mituiti copilul ca sa mearga la dentist

Puteti, in schimb, sa il laudati si sa il recompensati pentru ca a fost foarte cuminte. Iar daca i-ati facut o promisiune, trebuie sa o tineti cu orice pret, pentru a nu-i pierde increderea.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 15 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dentist copii Copilul la dentist Frica dentist copii

Articole recomandate

Citeste si despre