Probleme cu scutecul: curge!

/ / Modificat: 2008-08-11
Probleme cu scutecul: curge!

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Livia Vasile

Scurgerile de la nivelul scutecului sunt un fenomen des intalnit la bebelusi, dar foarte deranjant pentru parinti.

Scutecul este responsabil de absorbtia umezelii si mentinerea acesteia pana la schimbarea unui nou scutec. Invelisul scutecului nu este realizat pentru a actiona ca un al doilea strat, ci doar pentru a mentine umezeala in interiorul straturilor scutecului si pentru a preveni raspandirii acesteia.

Scurgerile se pot datora si faptului ca urina nu este apa pura. Poti turna un litru de apa in scutec, fara a curge, insa daca vei turna in schimb in acelasi scutec un litru de urina, vei observa ca acesta nu il poate absorbi total. Polimerii superabsorbanti din componenta scutecului sunt de fapt poliacrilati partial neutralizati.

Urina contine sare, iar atunci cand un bebelus va uda scutecul se va adauga inafara de apa si sare. Sarea va intra si in exteriorul, dar si in interiorul moleculei de poliacrilat, de aceea molecula de acrilat de sodiu nu va putea absorbi toata apa inainte ca concentratia de ion de sodiu sa fie echilibrata. Cu cat este mai concentrata urina, cu atat va contine mai multa sare si exista probabilitatea de a exista scurgeri la nivelul scutecului.

img/director_img/scutec_bebe.gifIn cazul in care scutecul curge de undeva de sus, observa daca nu cumva banda adeziva a scutecului nu impinge hainele bebelusului. Acesta va face ca scutecul sa actioneze ca un tampon si sa ridice umeazeala spre zona superioara, iar de aici inafara scutecului. Banda scutecului trebuie sa fie plata si realizata dintr-un material care sa nu irite pielea bebelusului.

Daca scutecul curge pe picioruse in jos inseamna ca scutecul respectiv a fost suprasaturat datorita urinarii frecvente. In acest caz este recomandat sa cauti un scutec mai absorbant sau pur si simplu sa-l schimbi mult mai des. In cazul in care nu este suprasaturat scutecul, este posibil sa nu fi ales marimea corespunzatoare bebelusului tau.

Pentru a observa daca marimea scutecului este cea corespunzatoare, ridica picioarele bebelusului si observa care este dimensiunea spatiului rezervat funduletului acestuia. Daca funduletul bebelusului sta confortabil, atunci marimea este cea potrivita. In cazul in care exista spatiu intre scutec si pielea lui, este posibil ca scutecul sa fie prea mare pentru bebelusul tau.

Daca scutecul curge posterior, ai grija ca banda adeziva sa fie aplicata in mod corect. Daca banda este iesita inafara zonei superioare a scutecului, aceasta va actiona ca un tampon si va ridica umezeala spre haine.

In final, indiferent de tipul de scurgere care are loc, nu uita sa ai rabdare, numai asa poti rezolva problema si il poti face pe bebelusul tau fericit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre