Bunele obiceiuri se formeaza inca din copilarie

/ / Modificat: 2014-06-26
Bunele obiceiuri se formeaza inca din copilarie

Cand vine vorba de cei "7 ani de acasa" ai copilului, se poate face referire nu doar la disciplina si comportament, ci si la obiceiurile alimentare care ii sunt formate pana la aceasta varsta si care ii influenteaza starea de sanatate. Obiceiurile alimentare sanatoase de la maturitate prind radacini de la varste mici.

Parintii sunt cei care trebuie sa puna bazele unei alimentatii sanatoase a copilului, atat prin conceperea unui meniu variat si hranitor, care sa contina legume, fructe, lapte si produse lactate, cereale, cat si prin puterea exemplului.  Alegeti fructele si legumele proaspete, transformati-Ie in prietenii copilului cat mai devreme.

Laptele este obligatoriu in meniul zilnic al copilului scolar si prescolar. Inca din prima zi de viata si pana in copilaria tarzie, laptele contribuie la cresterea si dezvoltarea celui mic, nu degeaba este primul aliment recomandat exclusiv in primele luni de viata.

Este un aliment care raspunde nevoilor organismului copilului de orice varsta, oferindu-i toti nutrientii esentiali pentru a-si intari oasele, musculatura, dantura si a dobandi energia necesara sesiunilor indelungate de joaca, dar si orelor epuizante de la scoala.

La varsta scolara, mesele de lapte ale copilului incep sa scada in frecventa si cantitate fata de primii ani ai copilariei, insa bautura ramane un aliment esential in meniul oricarui copil..

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, la 6-8 ani, un copil trebuie sa bea aproximativ 500 ml de lapte pe zi, impartiti in doua portii. Incepand cu 9 ani si pana in adolescenta tarzie, aportul de lapte incepe sa creasca, datorita schimbarilor care au loc in organism la pubertate. Asadar, intre 9 si 18 ani, un copil va avea nevoie de 3 portii de lapte pe zi, adica echivalentul a 750 ml. Societatea de Nutritie din Romania recomanda un aport de calciu de 800mg de zi la copilul de 4-8 ani, in conditiile in care 100 de ml de lapte contin cca 125 de mg de calciu.

Iata ce ne recomanda psihologul Cristiana Haica:

"Copilul trebuie invatat de mic sa capete obiceiurile alimentare sanatoase si echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare in ce priveste numarul de mese pe zi, daca este posibil orarul acestora, locul unde se ia masa si mai ales ceea ce mananca. Aceasta se poate realiza in special prin modelul familial care ar trebui sa fie sustinut si in cadrul gradinitei si scolii.

Daca un copil primeste din primii ani de viata lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrand in sistemul educational, va continua sa le consume in fiecare zi, se va obisnui cu aceasta alimentatie, isi va crea astfel obiceiuri sanatoase pe care le va continua ca adolescent si adult. De aceea, este foarte important ca parintii sa se implice nu doar acasa, ci si la gradinita si la scoala, sa ceara informatii despre meniul copilului lor, sa spuna NU produselor pe care acasa nu le ofera copilului, daca le considera mai putin sanatoase, sa fie mereu prezenti si constienti ca eforturile de a-l invata pe copil sunt continue caci educatia pentru o viata sanatoasa este una din cele mai importante mosteniri pe care un parinte le poate transmite copilului sau.

Este bine sa nu se renunte la aceste principii legate de alimentatie nici sub presiunea mediului social si nici in perioadele (firesti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor varste."

Acest articol face parte din campania educationala "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari", initiata de Tetra Pak, prin care sunt incurajate obiceiurile alimentare care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII  pot sa se bucure de jocul educativ online "Tinutul laptelui". Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre