Primul cuvant al bebelusului tau

/ / Modificat: 2015-05-19
Primul cuvant al bebelusului tau

Tu esti cel mai important profesor din viata copilului tau, de la tine va invata sa vorbeasca, iar acest lucru se intampla in mod natural. Citeste mai departe si afla cum poti stimula vorbirea bebelusului tau.  

Putine momente sunt atat de pline de bucurie precum cele in care bebelusul tau rosteste primele cuvinte. Pe langa faptul ca orice cuvant pe care il rosteste este absolut adorabil, faptul ca micutul poate vorbi cu tine, iar tu poti intelege mult mai bine dorintele si nevoile lui, este o mare realizare pentru amandoi.  

Fiecare copil invata sa vorbeasca in ritmul sau, dar cel mai probabil, vei auzi primul "mama" sau "dada" intre 6 si 8 luni, iar pana la varsta de 1 an, va mai adauga cateva cuvinte in vocabularul sau.

"Orice parinte asteapta cu nerabdare sa-si auda bebelusul rostind primele cuvinte. Sunete si silabe intamplator rostite este posibil sa fie emise de copil foarte devreme, insa cuvinte articulate va putea rosti abia in jurul virstei de 10 luni, atunci cand musculatura utilizata pentru vorbire (in primul rand buzele si limba) s-a dezvoltat suficient si creierul a ajuns la acel nivel de dezvoltare care ii permite sa asocieze anumite cuvinte cu obiectele din jurul lui." – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.

Abia dupa varsta de 2 ani te poti astepta la conversatii cu micutul tau, insa niciodata nu e prea devreme pentru a incepe sa il incurajezi in dezvoltarea vocabularului. Iata cateva metode prin care il poti ajuta.

In primul an de viata, pentru bebelusi, cel mai important lucru din mediul inconjurator este vocea si fata parintilor. Prin simplul fapt ca ii vorbesti, va invata si, mai apoi, va reusi sa pronunte primele cuvinte. 

"Sunt anumite lucruri pe care noi, parintii, le putem face pentru a ajuta copilul sa poata vorbi cat mai devreme. inca din prima luna de viata bebelusul experimenteaza comunicarea  – el plange, iar mama vine la el si ii vorbeste cu voce blanda. in lunile urmatoare la vorbele tandre si privirile calde fix in ochii copilului, el incepe sa gangureasca. Asteapta sa iti dea replica prin gangureli sau tirade de silabe, apoi spune-i din nou ceva. Conversatiile trebuie sa aiba loc cu fata la copil, privindu-l in ochi si permitandu-i sa observe felul in care pronunti, precum si mimica asociata." – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers

Vorbeste in gura mare cu micutul tau oriunde ati fi, chiar daca sunteti in public si ce ai tu de spus poate fi amuzant pentru cei din jur, spre exemplu: "Mami cauta sosetele albastre acum!". Cand va aflati intr-un mediu nou pentru el, povesteste-i despre ce vede in jurul lui pentru a-l expune unor cuvinte noi, spre exemplu: "Uite ce flori dragute sunt in parc!".

Incearca sa raspunzi si la intrebarile pe care le pune cu privirea. Urmareste-i privirea, lasa-l sa te ghideze catre lucrurile care il intereseaza si vorbeste-i despre ele. Spre exemplu, daca bebelusul tau se uita insistent la un caine si vorbeste pe limba lui, fa o conversatie pe tema asta. In timpul conversatiei repeta cuvantul de mai multe ori, aratand cu degetul spre caine de fiecare data. In astfel de momente, copilul invata cuvinte cheie si expresii pe care le asociaza cu activitatea respectiva. 

"Converseaza tot timpul cu copilul tau, chiar daca aparent nu iti raspunde (cand ii schimbi scutecul, il hraneşti, imbraci etc). Numeste si arata-i obiectele cu care interactionezi in preajma lui. Citeste-i zilnic 5-10 minute pe zi din carti pentru bebelusi, cu imagini mari, colorate. Stabileste un program care sa nu se modifice prea mult de la o zi la alta, el va invata repede la ce sa se astepte pe parcursul zilei si, in felul acesta, va fi sigur pe el si se va exprima cu usurinta. Cand modifici ceva in rutina, spune-i! Lasa-l sa exploreze obiecte cat mai diferite, nu doar jucarii, numind tot ce atinge, chiar si partile propriului corp. si nu uita sa ii vorbesti corect, clar, raspicat.” – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.

Sunt mii de cai in calatoria de crestere a unui copil pentru ca fiecare bebelus se dezvolta in felul sau si in ritmul sau. 

Pampers este alaturi de parinti si bebelusi in calatoria lor plina de iubire, somn si joaca, trei dintre cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea unui bebelus sanatos si fericit

Care a fost primul cuvant al bebelusului tau? impartaseste cu noi acest important moment din viata bebelusului tau. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primele cuvinte bebelusi Gangurit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre