Saptamana 38 de sarcina

/ / Modificat: 2013-11-21
Saptamana 38 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In aceasta saptamana este bine sa fii mai atenta la semnele care ar putea anunta nasterea – contractii din ce in ce mai puternice si la intervale mai regulate, ruperea apei. De asemenea, daca nu ti-ai facut bagajul pentru spital inca, nu mai sta pe ganduri.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 38 de sarcina

In saptamana 38 de sarcina, bebelusul tau este lung cat un praz. Cel mai probabil are cam 50 de centimetri lungime si aproximativ 3.000 de grame.

bebelus-burtica-praz

Sarcina la 38 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In ultimele saptamani, dezvoltarea copilului a presupus mai mult desavarsirea functiei organelor decat constituirea lor.

Creierul si sistemul nervos al bebelusului lucreaza din ce in ce mai bine, insa procesul de dezvoltare al acestor structuri continua pe parcursul copilariei si chiar si in adolescenta.

saptamana-38-sarcina

De aceea, expunerea la alcool sau droguri in acest moment al sarcinii, desi nu ii va mai modifica aspectul fizic cauzand defecte de nastere, ii poate prejudicia sever creierul. In aceasta luna creierul copilului s-a pregatit pentru indeplinirea unor functii complicate ca respiratia, digestia, mentinerea activitatii inimii si mancatul.

Oasele craniului copilului tau sunt inca separate si vor ramane astfel o vreme, atat pentru a se putea comprima suficient astfel incat capul copilului sa incapa prin canalul de nastere in timpul travaliului, cat si pentru a permite creierului sa creasca (vei observa puncte moi la nivelul craniului, numite "fontanele", timp de un an sau chiar mai mult dupa nastere).

Bebelusul continua sa se miste si sa repete activitati reflexe pe care le va folosi dupa nastere – respiratul, suptul, sughitul.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 38 de sarcina

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in uter. Informatiile noastre au rolul de a-ti oferi o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 38 de saptamani de sarcina

9 luni, atat inseamna 38 de saptamani de sarcina. In sfarsit esti foarte aproape de momentul mult asteptat!

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 38 de sarcina

La nivel fizic, de acum inainte nu prea mai intervin mari modificari, altele decat cele petrecute deja si decat cele legate de pregatirea corpului pentru nastere, insa, la nivel emotional, s-ar putea sa ai un sentiment accentuat de neliniste, de anxietate, mai ales daca esti la primul copil.

De asemenea, vei fi foarte nerabdatoare sa iti vezi si sa iti tii bebelusul in brate. Iar daca ai avut complicatii in timpul sarcinii, ai acumulat o greutate prea mare sau esti insarcinata cu gemeni, nerabdarea poate fi si mai mare.

Pentru a mai atenua insa starile de anxietate si de nerabdare, poti incerca sa faci ceva pentru a-ti tine mintea cat mai ocupata: vizioneaza mai multe filme, iesi cu partenerul la o cina speciala sau petrece mai mult timp cu apropiatii din familie sau/si cu prietenii (dupa venirea bebelusului pe lume s-ar putea ca multa vreme sa nu mai ai timp pentru astfel de activitati).

Simptome frecvente la 38 de saptamani de sarcina

In afara de posibilitatea de a pierde dopul gelatinos (sau cervical), la 38 de saptamani de sarcina nu va mai aparea niciun simptom nou, insa, te vei confrunta in continuare cu cele deja resimtite pana acum: probleme de somn, contractii Braxton Hicks, mancarimi la nivelul abdomenului, constipatie.

Tot in aceasta perioada s-ar putea sa ai parte de o umflare a gleznelor sau picioarelor, ceea ce este normal. Daca observi totusi o umflare excesiva a picioarelor, suna-ti imediat medicul. Recomandarea este valabila si pentru umflarea severa a mainilor, a fetei, pungi in jurul ochilor sau o crestere rapida in greutate. Nu uita sa iti masori tensiunea arteriala.

Suna-ti doctorul si daca ai dureri de cap persistente sau severe, vedere in ceata sau dereglari ale vederii, dureri abdominale inferioare severe, greata sau voma. Aceastea sunt simptomele unei complicatii medicale severe numita preeclampsie.

In ce priveste dopul gelatinos, este bine sa stii ca acesta arata ca un mucus cleios, lipicios, usor tulbure. Pe parcursul sarcinii are rolul de a impiedica patrunderea bacteriilor in uter,

De cele mai multe ori, pierderea dopului gelatinos anunta apropierea travaliului, insa pot exista si situatii in care acesta sa se desprinda chiar si cu cateva saptamani inainte de nastere.

Raspunsuri legate de alaptarea bebelusului

De ce este alaptarea considerata a fi cea mai buna pentru bebelus?

Alaptarea are o valoare deosebita. Este forma naturala de hranire a bebelusului. Inca din sarcina organismul gravidei se pregateste pentru alaptat, sanii eliminand o substanta galbuie-transparenta numita colostru. Acesta este primul lapte, prima masa a bebelusului si cea mai consistenta. Sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul unor substante din colostru si din laptele matern. Desi intr-o cantitate redusa, fierul se gaseste in laptele matern sub o forma care este digerata si absorbita extrem de usor de catre sugar.

Un mare avantaj al alaptarii este si acela ca laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.

Alimentatia la san este si mult mai bine adaptata pentru a satisface necesitatile nutritive ale sugarului. La san el poate suge atata timp cat simte nevoia. Acesta poate fi un motiv pentru care obiceiul suptului degetului este mai rar intalnit la copiii astfel hraniti.

Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si dintilor. La copiii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Mai mult decat atat, prin alaptare se favorizeaza si sanatatea mamei. Astfel, eliberarea in sange a unei substante numite ocitocina determina revenirea mai rapida a dimensiunilor si formei uterului, se reduc mai repede rezervele de grasime acumulate in timpul sarcinii, iar sanii isi revin la forma initiala intr-un timp mai scurt.

Totodata, s-a demonstrat ca alaptarea reduce si riscul imbolnavirii de anumite tipuri de cancer. Alimentatia la san este si mult mai comoda pentru mama dupa primele zile. Mamele trebuie sa fie incurajate sa alapteze. Inceputul este mai greu, dar efortul merita. Mama trebuie sa puna copilul la san inca din spital cat mai mult timp pentru a initia secretia lactata.

Cum decurge prima alaptare acasa?

Prima alaptare acasa poate fi foarte emotionanta pentru proaspata mamica.

Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite.

Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte

Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Care este ratia necesara de lapte?

Majoritatea mamelor sunt ingrijorate de faptul ca bebelusul lor nu primeste suficient lapte.

Dupa nastere, in spital, in cazul in care nu apar complicatii, copilul trebuie sa stea impreuna cu mama sa.

La inceput il vei hrani cu colostru, prima forma de lapte ce are culoare galbuie si te poti astepta ca bebelusul tau sa scada in greutate, lucru total normal, ce nu are legatura cu alaptarea. Atat timp cat copilul nu scade cu 7-10% din greutatea sa, in primele 3-5 zile de la nastere inseamna ca mananca normal.

Iti poti da seama daca bebelusul tau mananca normal in functie de numarul de scutece pe care le uda intr-o zi. In primele zile, cand laptele este bogat in nutrimente insa sarac in lichide, copilul va uda 1-2 scutece pe zi. In momentul in care cantitatea de lapte creste, numarul de scutece va creste la 3-4 sau maxim 5-6 scutece pe zi.

Analize si investigatii in saptamana 38 de sarcina

Pana la acest moment vei fi facut toate analizele necesare, insa de acum vei merge saptamanal la control, poate chiar si de doua ori pe saptamana in unele cazuri.

Ce sa faci in saptamana 38 de sarcina

Pentru multe femei, urmatoarele saptamani sunt mai mult de asteptare. Profita de timpul acesta pentru a aranja camera copilului sau pentru a face alte lucruri de care nu o sa ai timp dupa ce se naste bebelusul. Trage un pui de somn cand reusesti, citeste un roman si petrece cat mai mult timp cu partenerul tau.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 38 de sarcina

De asemenea, citeste informatii despre ingrijirea bebeluslui. Daca nu ai inceput inca, acum este momentul perfect sa lasi deoparte cartile despre sarcina si sa te concentrezi pe datele despre cresterea si dezvoltarea nou-nascutului. Nu vei avea prea mult timp la dispozitie sa citesti dupa ce copilul se va naste, asa ca profita de aceste ultime saptamani.

Saptamana 37 de sarcina | Saptamana 39 de sarcina

Taguri Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre