Metroanexita

/ / Modificat: 2011-10-10
Metroanexita
Intrebare:

- Ce sanse am da ramin insarcinata in urmatoarele conditii: 32 de ani; un chiuretaj acum 10 ani; diagnosticata cu metroanexita bilaterala acuta si retroversie uterina; fara nasteri. Ingrijorarea mea e legata de durerile in zona ovarelor, dureri ce nu au neaparat legatura cu perioada menstruatiei. Multumesc.

Raspuns:


  

Metroanexita reprezinta inflamatia anexelor (ovare, trompe uterine) si a uterului. Aceasta afectiune este cel mai probabil cauza durerilor prezentate de dumneavoastra. In privinta infertilitatii, exista un algoritm care trebuie urmat pentru a afla raspunsuri la intrebarile dumneavoastra. In primul rand diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim doi ani de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre).

Odata stabilit acest diagnostic se trece la incercarea stabilirii unui punct de start referitor la statusul structural si functional al organelor implicate in procesul de reproducere.



Acest lucru se poate realiza astfel:

  • De obicei se porneste de la o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinda istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate. Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: examen cito-bacteriologic al secretiei vaginale, test Papanicolau, sumar de urina, etc.

  • Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua urmatoarele teste: ecografia, are rolul de a vizualiza organele interne si de a semnaliza orice anomalie structurala evidenta ecografic; histero-salpingografia ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale ale trompei; histeroscopie si laparoscopie, acestea din urma putând avea si rol interventional si nu numai diagnostic. Analiza functionalitatii aparatului reproducator se va face in urma rezultatului unor teste ca: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii etc.

  • Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara de examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatate, a examenului ecografic. El va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia).Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va lua o decizie in privinta conduitei terapeutice.

    Sper ca indicatiile pe care vi le-am furnizat, sa va ajute sa intelegeti mai bine complexitatea acestei probleme, insa, pentru a stabili o conduita adecvata, sunt necesare intâlniri directe intre dumneavoastra, sotul dumneavoastra si un specialist in infertilitatea cuplului.

    Multa sanatate!

    dr. Ciprian Pop-Began
    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
    <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Anexita

    Articole recomandate

    Citeste si despre