Copiii risca sa devina fumatori daca gravidele fumeaza

/ / Modificat: 2011-09-19
Copiii risca sa devina fumatori daca gravidele fumeaza

Daca fumezi in timp ce esti insarcinata iti programezi biologic copilul nenascut sa devina fumator la maturitate, releva un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Arizona.


"Cumva, fumatul schimba chimia creierului", sustine cercetatorul. Roni Grad.

"Daca esti expus la fumat inainte de nastere sau in primii ani de viata, ai mai multe sanse sa devii un fumator cronic pana la varsta de 22 de ani", explica el.

De fapt, acesti copii au de patru ori mai multe sanse sa devina fumatori, potrivit studiului.

Echipa lui Grad a folosit date din Tucson Children's Respiratory Study pentru a vedea daca fumatul mamei in timpul sarcinii sau a primilor ani de viata ai copilului afecteaza comportamentul copilului la maturitate.

Femeile care continua sa fumeze in sarcina si in primii ani de viata ai copilului aveau copii fumatori pana la varsta de 22 de ani.

In plus, copiii mamelor care fumasera in timpul sarcinii aveau mai putine sanse sa renunte la acest viciu decat copiii mamelor care nu fumasera nici in sarcina nici in primii lor ani de viata.

Impactul fumatului in sarcina nu este afectat daca tatal unui copil fumeaza sau nu.

"Nimeni nu ar trebui sa fumeze. Descurajez cu putere orice mama care doreste sa fumeze in apropierea copilului", avertizeaza Grad. Deja se stiu ce efecte daunatoare poate avea fumatul in sarcina asupra sanatatii fetusului, asa ca noul studiu ofera un nou motiv mamelor pentrua  renunta la tigara. 


Citeste si Fumatul in timpul sarcinii.

Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tigara Tigara

Articole recomandate

Citeste si despre